Идея за мисия: Организирайте информационна кампания за даряване на реконвалесцентна плазма COVID-19

Идея за мисия: Организирайте информационна кампания за даряване на реконвалесцентна плазма COVID-19

В настоящата ситуация много често виждаме и чуваме призиви за даряване на реконвалесцентна плазма COVID-19, която се използва за лечение на по-тежките случаи на коронавирусна инфекция. При много пациенти е установено, че преливането на такъв тип плазма намалява вероятността от по-сериозното протичане или последствия от вируса и помага за по-бързо възстановяване. 

Тъй като много от преболедувалите имат желание да дарят, но не разполагат с достатъчно информация за условията или местата, където могат да го направят - тук вие можете да помогнете като внесете повече яснота по темата. Направете плакати, които да оставите в болнични заведения или да разлепите във входа на блока, или помислете за кампания със серия от публикации в социалните мрежи.

Ето какви подробности можете да включите:

🔸 Към настоящия момент реконвалесцентна плазма COVID-19 може да бъде дарена на следните места в България:
- София: ВМА и Национален център по трансфузионна хематология
- Варна: Районен център по трансфузионна хематология
- Пловдив: Районен център за трансфузионна хематология
- Плевен: Районен център за трансфузионна хематология

Съвсем наскоро апарат за извличане на плазма, т.нар. плазмафереза, беше дарен също и на МБАЛ „Бургасмед“. Още подробности за центрове в страната можете да следите тук.

🔹 За всички, които имат желание да дарят, но се намират в населено място без достъп до подходяща апаратура, Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма” предлага поемане на пътните разходи до някой от близките центрове. За повече информация желаещите трябва да се свържат със сдружението на посочените тук контакти.

🔸 Задължително е доброволците да са преболедували и напълно да са се възстановили от вируса или да са били под карантина заради положителен PCR тест. Даряването може да се осъществи най-рано 40 дни след установяване на инфекцията.

🔹 Необходимите изисквания, на които трябва да отговарят дарителите, можете да откриете тук и тук. Важно е да отбележите също, че те не бива да са боледували от HIV, хепатит B и C или сифилис, и че предварително ще им направят лабораторни изследвания за кръвна картина.

🔸 Всеки възрастен може да дари количество плазма до 600 мл, което се разделя на три дози, а всяка от тях е достатъчна да помогне на един болен.