Идея за мисия: Организирайте феминистка разходка във вашето населено място

Идея за мисия: Организирайте феминистка разходка във вашето населено място

Сещаш ли се за вдъхновяваща жена, която се е борила за правата на жените или пък е била пионерка в сфера и професия, иначе смятана за “мъжка”? Знаеш ли как се казва първата лекарка или архитектка в града? А първата жена учен?

Ако отговорът е “не”, но искаш да разбереш, вече имаш мисия. Ние пък имаме идеи как да я реализираш:

  • Етап “Разследване” - Всеки в клуба може да попита първо вкъщи и по-възрасните, които познава, дали знаят нещо за важните жени в града. Запишете историите им. След това направете справка в интернет и влезте в библиотеката - попитайте там дали има някаква литература по въпроса.
  • След като съберете интересни истории за жени съгражданки, пробвайте да си направите “карта” с точки в града, свързани с живота им - къща, в която са живели, училището или университета им, работното им място и така нататък.
  • Пробвайте да организирате маршрут за разходка, който включва тези точки.
  • Отправяйте отворена покана към хора, на които да разказвате за откритията си. Можете да създадете група във фейсбук и да организирате разходката си всеки месец. Така ще натрупате и опит като гидове, което току-виж може да се превърне в професията на някого от вас.
  • Щом така и така сте научили толкова много, можете да създадете, редактирате и допълните статия в Уикипедия, посветена на откритията, които сте направили, по подобие на ето тази инициатива.

Можете да почерпите вдъхновение за мисията си ето тук. Ако имате нужда от помощ и съвети, пишете на страницата и помолете да ви разкажат как са се организирали.