Идея за мисия: Организирайте кампания за почистване

Идея за мисия: Организирайте кампания за почистване

Почистете местния стадион, детска площадка, двора на училището или планински пътеки в близост до вашето населено място.


Навсякъде около любимите ви места е пълно с боклуци, дори на площадките за спорт и на предпочитаните ви пътеки за разходки около града в природата? Доказано е, че хората хвърлят боклук, когато видят, че някое място е вече мръсно, а много по-рядко хвърлят нещо на чисто. Затова може да си организирате почистване.


🗑️ Изберете място, обиколете го и огледайте какви боклуци има.

🗑️ Помислете кой ден ще е най-удобен за почистването - в кой ден от седмицата и по кое време на деня биха дошли най-много хора, кога ще бъде подходящо времето. Може да изберете тематичен ден - Денят на Земята, например. 

🗑️ Разпространете идеята (вижте как в наръчника под #5 “Да разгласим предстоящата инициатива"). Свържете се с местният вестник, радио и телевизия и им предложете да оповестят и да отразят събитието.

🗑️ Организирайте извозване на боклука - говорете с общината къде да оставите чувалите, за да ги вземат и кога.

🗑️ Купете здрави чували и ръкавици или помолете всеки да си носи. Когато са вече пълни, ги завържете добре, за да не ги разкъсат животни след края на акцията. Събирайте разделно пластмасовите шишета и алуминиеви кенчета - освен че са обемни, може да ги предадете на пункт.

🗑️ По време на почистването правете много снимки на отделните отпадъци, на най-мръсните места, така че да можете да направите изложба тип - преди/сега.

🗑️ За да мотивирате доброволците, организирайте игра. Например който събере най-много чували печели нещо символично - грамота или друго.

🗑️ На следващия ден отидете да видите дали събраните чували са извозени.