Идея за мисия: Грижете се за дворовете на самотно живеещи възрастни хора

Идея за мисия: Грижете се за дворовете на самотно живеещи възрастни хора

Най-добре е да намерите местна организация, която да ви помогне с тази инициатива. Ако все пак няма такава и ще се организирате сами, говорете с родителите си и ги поканете да ви придружат в първите няколко посещения.

🔸 Попитайте кметството, общината, местния храм или местна организация дали знаят за възрастни хора във вашия град, които живеят сами и имат дворове. Ако не успеете така, може всеки доброволец да помисли дали има съседи възрастни хора, които живеят сами или имат нужда от помощ и компания.

🔹 Когато съберете адреси, посетете възрастните хора и им предложете да се грижите за градинките им - да оберете плодовете или зеленчуците, да окосите тревата, да поливате цветята, да садите, плевите, прекопавате - от каквото имат нужда.

🔸 Групирайте доброволците по двама или трима и разпределете събраните адреси между групите. 

🔹 Уговорете се с възрастния човек колко често можете да го/я посещавате и спазвайте обещанието. 

🔸 Освен да ви научат как да се грижите за цветя, плодове и зеленчуци, възрастните хора могат да ви разкажат и за традиции и обичаи или дори местни митове и легенди - не пропускайте да си говорите с тях и да ги попитате.

* Инициативата е подходяща за периода април - октомври. През зимата можете да помагате с почистване на снега в двора и пред входа на къщата.