Идея за мисия: Направете градинки за пчели

Идея за мисия: Направете градинки за пчели

Засадете и се грижете за градинки за пчели


Знаете ли, че дължим разнообразието от плодове, зеленчуци и други храни на пчелите и другите насекоми и птици, които ги опрашват? За съжаление някои от човешките дейности застрашават сериозно съществуването им.

Можем да помогнем като засадим наоколо малки “оазиси” с подходящи растения, които те да ползват за почивка и презареждане на енергия.

Photo credit: Joe Jackson on Unsplash

🐝 Разкажете на директора за идеята ви за градинка, поискайте разрешение и предложете учител по Биология, Човек и природа или друг възрастен с подходящи знания да ви помага.
Изберете място за градинката (отново с разрешение). Трябва да е слънчево поне шест часа на ден.  Ако училището ви няма двор с почва, можете да ползвате и дълбоки кашпи, тенекиени кутии или др.

🐝 Проучете кои са опрашващите насекоми и птици в района ви. Разберете от какви растения и местообитания имат нужда. Като цяло, колкото по-голямо разнообразие от растителни видове осигурите (храсти, многогодишни растения, едногодишни цветя и билки), толкова повече опрашители ще привлича градинката ви.

🐝 Растения, полезни за опрашителите: ароматни билки (кориандър, котешка трева, джоджен, магданоз, лавандула), едногодишни (невен, флокс, синя метличина, циния, салвия), както и трайни насаждения (див бергамот, маргаритка, ирис, ехинацея, лобелия, делфиниум/ралица). Опитайте се да планирате комбинация, която гарантира, че по всяко време ще има някое цъфнало цвете. 

🐝 Повече вижте на gradinka.zaedno.net

* Не използвайте пестициди и хербициди (химически препарати срещу насекоми и плевели) в или около вашата градинка.