Идея за мисия: Организирай информационна кампания за фалшивите новини

Идея за мисия: Организирай информационна кампания за фалшивите новини

Можете да организирате кампания за информираност за капаните на фалшивите новини и опасностите, които крие това да се информираме само от социалните медии. Всичко, което е нужно да направите е да изготвите мини-проучване по въпроса, след което да съберете информацията в онлайн постове или пък брошура и чрез тях да запознаете съученици, приятели, родители и учители с това как да четат новините критично. 

По време на събирането на информация за кампанията може да ви помогне да зададете въпроси, на които да отговорите. Например: Как се проверява истинността на дадена новина? Кои са ресурсите, които можем да използваме за сверяване на факти? Кои източници са достоверни и кои трябва да бъдат избягвани?

Когато дойде време да оформите постовете или брошурите, можете да използвате canva.com - удобна и безплатна платформа, подходяща за създаване на всякакво визуално съдържание.

Ако предпочитате, фокусът ѝ може да бъде и по-различен – например кибертормоз. Можете да свалите като ресурс и книжката “Сърфирай безопасно” от сайта https://safe.abcbg.com/