5 неща, с които да помагаш на планетата в ежедневието си

5 неща, с които да помагаш на планетата в ежедневието си

Снимка от FreePik

Може би вече си дочул, че от началото на юли всякакви пластмасови изделия за еднократна употреба постепенно ще се изпарят от пазара в изпълнение на европейска директива, приета през 2019 г.

Това значи, че скоро всички вилици, ножове, лъжици, чинии, сламки, клечки за уши, бъркалки за напитки, пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за съхранение на храна от експандиран полистирен и чаши и продукти, изработени от оксо-разградима пластмаса, за щастие на планетата, ще се превърнат в изчезващ вид.

В идните няколко години се очакват още много и по-строги мерки, които ще засегнат всяка част от живота ни - от това как се придвижваме до това какво ядем и как изхвърляме отпадъците си. И в този ред на мисли, решихме да ти дадем няколко съвета за това как да се адаптираш по-лесно към тази зелена промяна и да допринесеш за нея с малки действия в ежедневието си.

1. Дари използвано олио 🍳Снимка от Pixabay

С нарастването на глобалното население нараства и консумацията на храна, съответно - на всякакви видове масло и олио. Ето защо големите градове от години имат проблеми с поддръжката на канализационните системи поради неправилното изхвърляне на мазнини. През 2014 г. лондонските канали станаха център на внимание, след като смес от мазнини и отпадъчни води се вкамени и запуши цяла канализация. Но това далеч не е първият, нито посленият подобен случай по света.

Предлагаме ти едно лесно решение - дари използвано олио. Можеш да оставиш употребено слънчогледово олио в първия ресторант с нулев отпадък в България, а по този начин то има шанс да се превърне в гориво!

Ето и условията да се включиш в инициативата:

🌻 Приема се само използвано слънчогледово олио.

🌻 Не трябва да има остатъци от храна в олиото.

🌻 Няма изисквания към съдовете, в които е олиото, защото се пресипва в голяма туба.

🌻 Използвано олио се приема всеки делничен ден от 10 ч. до 17 ч. в кухнята на Blagichka – Zero Waste на адрес гр. София, Дианабад, ул. „Крум Кюлявков“ 25, вх. А.

2. Включи се или организирай предизвикателство за нулев отпадък 🗑️


Снимка от FreePik

Само си представи: през 2019 г. в света са произведени 368 милиона метрични тона пластмаса, това показва анализ на Статиста. Това се равнява на теглото на приблизително 250 космически ракети или 36 800 Айфелови кули. А над 8 милиона тона пластмаса бива изхвърлена в морето, от които 50% са рибарски пособия като мрежи.

Дори и да оцелят, много морски видове приемат количества микропластики, които остават в организмите им, а впоследствие и в нашите, след като консумираме морски продукти. Нека го кажем иначе: похапваме си еквивалента на една дебитна карта на седмица. Тези процеси са сложни и забавянето им ще отнеме време, но дотогава и ти можеш да се включиш с ето тези малки стъпки:

Направи си кафе или чай у дома. Много от топлите напитки за изпът се продават в пластмасови чашки или такива, които не могат да се рециклират.

🍲 Приготви си храна вкъщи. Доста хора си купуват храна, докато са на работа, която често е в пластмасова опаковка, затова ти препоръчваме да си носиш обяд.

🛍️ Използвай памучна торбичка за многократна употреба. Имай предвид, че памучните алтернативи са по-добри само ако ги ползваш поне 5 години. Ето как можеш да си направиш такава в домашни условия.

🥪 Направи си восъчна кърпа за съхранение на храна. Замести тежките и чупливи стъклени купи за храна с восъчна кърпа. Ето полезна статия как да го направиш.

🥤 Купи сламки за многократна употреба. Металните сламки са супер алтернатива на хартиените и пластмасовите.

🥛 Носи със себе си бутилка за вода. Инвестирай в качествена и лека бутилка за вода.

✔️ Подготви табела и напиши на нея всички изброени, сложи я на видимо място в офиса и запали и колегите си да се включат. Може да помислиш и за разни наградки, които да се раздават за най-зелените колеги всеки петък.

3. Ъпсайкъл - дай нов живот на стари вещи 🆕


Снимка от Unsplash

Терминът ъпсайклинг идва от английски и описва идеята да дадем нов живот на стари и непотребни вещи, което пък води и до намаляване на отпадъците ни.

Още един огромен позитив на ъпсайклинга е, че може да ни спести пари в дългосрочен план. Разбира се, няма нужда да пазиш всяко парченце отпадък и да трупаш вещи у дома.

Вероятно имаш дрехи от големи магазини в мола, които са част от така наречената бърза мода. На запад например всяко трето момиче смята, че дреха, купена от тези магазини, вече е стара само след едно или две носения. Също така повечето ни дрехи са от изкуствени материи, които отделят микрофибри при пране, а тези частици се изливат в реки, езера, морета и океани. Това допълнително допринася към замърсяването на природата и пластмасовата ни диета.

Ако се чувстваш готов за час по труд техника, ето няколко супер идейки за ъпсайклинг вкъщи:

👖 Превърни старите си дънки в шорти. И не само, можеш да модифицираш всяка стара дреха било то и като парцал за чистене.

👚 Дари запазени дрехи за хора в нужда. Ако пък имаш супер запазени дрехи, които вече не ти стават, зарадвай някого с тях.

🤗 Участвай в кампания набиране на дарения. Дари добре запазени вещи (спално бельо, детски играчки и др.) на кауза като например тази мисия на “Бъди добър, прави добро”.

🥛 Направи си комплект от чаши от стъклени бутилки. Събирай стъклени бутилки, за да им дадеш нов живот. Виж как ето тук.

🍯 Запази си стъклени бурканчета. Удължи живота на бурканчетата от кафе, кисело мляко, дори от горчица, като ги използваш за съхранение на ядки, паста, подправки и др.

4. Включи се в Понеделници без месо 🍴


Снимка от Unsplash

“Понеделници без месо” е кампания, която насърчава хората да не ядат месо всеки пръв ден от седмицата, за да подобрят здравето си, както и това на планетата. Основното ѝ послание, както се досещаш, е “да пропуснем месото за един ден в седмицата”, което звучи напълно постижимо и здравословно.

Държави от цял свят се включват постепенно и агитират за по-здравословен и устойчив начин на хранене. Неслучайно. Както може би знаеш, месопроизводството е един от най-големите замърсители в световен план по отношение на въглеродни емисии. Не, това не е само защото кравите пръцкат, което отделя C02. Емисиите от производството на един килограм телешки кюфтета например се равняват на това да караш кола 100 километра.

Ако ти е интересно да провериш колко въглероден диоксид се отделя за направата на храната ти, то можеш да го направиш като ползваш този калкулатор.

Ето и топ съвети за това как да се включиш в кампанията Понеделници без месо:

🍳 Добави повече яйца в диетата си. Това е страхотна храна, която е подходяща за закуска (на омлет), обяд (в салата), дори и вечеря (в супата).

🍅 Използвай различни видове зеленчуци. Те са най-подходящи за обяд и вечеря под формата на салати и супи.

🥣 Приготви някоя от безмесните рецепти на баба. Българската кухня има страхотни рецепти без месо, например баница, мишмаш и кьопоолу.

🥼 Експериментирай със стари рецепти. Приготви месни ястия, но без месо. Какво ще кажеш например за мусака с тиквички?

5. Рециклирай електронния си отпадък 🔋


Снимка от Unsplash

Що е то електронен отпадък? Има ли кабел и захранва ли се с ток (включително батериите), значи попада в тази графа. В наши дни малко под 40% от всички електрически отпадъци в ЕС се рециклират, а останалите дори не се изхвърлят разделно. Разбира се, тази цифра варира от държава до държава, но тенденцията е една и съща: хората масово не рециклират подобни отпадъци.

От своя страна неправилното им изхвърляне води до замърсяване на околната среда с потенциално вредни материали. Но в цялата работа има и добри новини! Първо, България е на трето място по дял на рециклиране на електронни и електрически уреди в целия ЕС. 🎉 Второ, все още има какво да направиш днес за едно по-добро бъдеще утре.

Ето как можеш да намалиш електронния си отпадък:

✔️ Купувай само електроуреди, които ти трябват. Може би нямаш нужда от най-новия блендер, след като други два в шкафа ти събират прах, как мислиш?

✔️ Ако можеш, поправи уреда, преди да го смениш. Доста често си взимаме нещо ново просто защото изглежда по-лесно, отколкото да се поправи.

✔️ Пази електроуредите си, за да имат по-дълъг живот. Избягвай например да зареждаш телефона си по цяла нощ, за да удължиш живота на батерията му.

✔️ Дарявай елетротехника на хора в нужда. Има множество кампании, за които можеш да дариш лаптопи, таблети и/или телефони. Следи мисите на сайта на TimeHeroes за повече информация.

✔️ Купувай втора ръка. Чувал си за сливи за смет, в наши дни сайтове предлагат страхотни сделки за използвани продукти.

✔️ Избирай енергийно ефективни уреди. Понякога е неизбежно да си купим нови уреди, в такива случаи избери тези, които са енергийно ефективни (например клас A+, A++ и A+++).

Тук пък ще намериш съвети за правилно изхвърляне на електронни отпадъци по вид:

✔️ Малки и големи електроуреди (печки, телевизори, аудио системи и др.): Възползвай се от безплатно извозване по заявка на 0800 141 00 (национален безплатен телефон) или 088 577 0041.

✔️ Батерии: Можеш да ги предадеш в търговски обекти, където има Eco Battery контейнер.

✔️ Акумулатори: Можеш да ги предадеш в близкия автосервиз.

За допълнителна информация относно изхвърлянето на електронни отпадъци звънни смело на 0800 141 00.

И нека за финал само ти напомним, че с тези 5 стъпки вкъщи ще се доближиш малко повече до екологични идеи, на които много организации и активисти са отдали години наред работа, търпение и постоянство.

Ако се чувстваш готов да излезеш и да застанеш рамо до рамо като доброволец в техните инициативи, ще те посрещнат с радост. 

Ето и някои от тях, които имат постоянна нужда от човешка подкрепа:

🖐️ Грийнпийс - България - виж възможностите ето тук

🖐️ Зелени Балкани - цъкни тук

🖐️ Сдружение за дива природа БАЛКАНИ - тук

🖐️ За Земята - ей тук

🖐️ WWF - България - цък тук

🖐️ Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) - кацни ето тук

🖐️ Коалиция “За да остане природа в България” - виж тук

Разбира се, винаги си добре дошъл да следиш и всички зелени мисии на TimeHeroes.org. И да вдигнеш ръка за “участвам”.

Бъди готин, пази себе си и планетата! 🌎