5 места, на които да си доброволец това лято

5 места, на които да си доброволец това лято

Снимка от Unsplash

Лятото най-после ни маха от прага. Това значи няколко неща - назрява време за отпуск, предстоят куп топли уикенди с дълги дни, а запасите от енергия, които си консервирал през зимата, само чакат повод да се преобразуват в нещо хубаво. С две думи: действа ти се. 


Ако планът за почивката ти е вече ясен, но всичко останало е с плаващ график, нека се намесим: имаме 5 идеи за доброволчество през лятото от всякакви точки и височини на картата, така че през септември да разправяш как не си си пилял времето изобщо. 


Спокойно - да си турист с кауза съвсем не значи да работиш, понякога значи дори екскурзия, след която оставяш само добри следи.

Почистване на варненски плаж, снимка от Surfrider Foundation Sofia

⛱️ 1. На море

Ти си морско чедо, което иска да хваща тен, като едновременно с това прави и нещо полезно? Ето идея: включи се в почистване на черноморски плаж. Без значение дали отиваш за пръв път на море, или прекарваш месеци наред в редуване на пози гръб-корем, сигурно си забелязал нещо общо - винаги има вредни агенти по пясъка. Било то фасове, бутилки, опаковки от храна.


Ясно е, че част от тях лека-полека ще си проправят път и до вълните, а сигурно вече неведнъж си чувал колко вредно е това за морската екосистема и всички нейни обитатели. 


Първото нещо, което можеш да направиш по въпроса, всъщност е доста лесно - ако си ранобуден агент или пък често оставаш на плажа до късно, вероятно си си дал сметка как отпадъците изпъкват при липсата на хора. Подготви чували и хвани компанията си за една разчистваща разходка, за да оберете тази лоша реколта. 


Ако пък си готов за по-смели действия и по-мащабно почистване, ето откъде да започнеш:


📞 Свържи се с институцията, отговорна за района, било то община, кметство или дирекция за защитена територия. Поискай разрешение за акцията си.

📍 Избери плаж в близост, който има нужда от почистване. 

🚚 Направи план за изнасянето и изхвърлянето на събраните отпадъци. 

📋 Изготви списък с основните задачи и героите, желаещи да помогнат. 

🧤 Пригови нужните материали като ръкавици и чували за смет. 

🏖️ Събирай вредни агенти от пясъка, докато се наслаждаваш на жаркото слънце и соления морски бриз. 


От първостепенна важност е да опазваме природата около себе си дори и като туристи. Още по-важно е и да вдъхновяваме и други хора да се включват в това. Затова ти предлагаме да направиш снимки преди и след почистването, които да споделиш с близки и приятели. И не забравяйте в края на деня да си кажете едно “наздраве” за добре свършената работа.


Следвай и страницата на Плажеводител за техните организирани инициативи за почистване, в които можеш да се включиш, ето тук

Снимка от Планинка

⛰️ 2. В планината


Ако разходката в планината за теб е равна на дневна доза класическо щастие, дръж на това пейзажът да не се променя. За целта на първо място трябва да се оглеждаш - липсва ли някъде по пътя маркировка? Онзи кът за отдих, който толкова харесваш, пострадал ли е с времето? Липсват ли греди от пейките, има ли щети по беседките, информационните табели на място ли са? 


А какво ще кажеш за чашките, фасчетата и опаковчиците по маршрута? Е, вече трябва да си събрал достатъчно впечатления.


На първо място, можеш да действаш сам и в компанията на човека, с когото сте заедно - ако виждате нещо, което не ви харесва, преценете доколко ви стигат силите да го поправите на момента. Да събирате пластмасовите отпадъци по маршрута и накрая да ги изхвърлите е най-малкият пример за нещо съвсем постижимо. 


Ако обаче за теб това не е достатъчно, можеш да организираш и по-мащабна мисия в помощ на природата. 


Ето откъде да започнеш: 


🌳 След като имаш набелязано място, можеш да се свържеш се с управата на парка и да обсъдиш идеята си. 
💡 Изготви примерен план за действие, само с най-важните детайли. 

📞 Обади се на приятели и близки, които биха се включили в инициативата. Създай събитие в социалните мрежи и покани непознати ентусиасти.

🏕️ Подготви всичко нужно - материали, инструменти, транспорт, списък с участници, храна, вода, аптечка за първа помощ, обозначителни табели (ако има нужда) и портативна тонколона за весела музика. 


След като си получил зелена светлина, можеш да закрачиш смело към планината със своя отряд. Щом стигнете до избраното място, което ще облагородявате, е време да запретнете ръкави. Ако ти си организаторът, ще трябва също да раздаваш задачи на всеки и да координираш процеса. Добре е да имаш идея какво прави всеки един човек, за да не се окаже, че някой е дошъл, а няма работа.

Разбира се, ще дойде време и за заслужена почивка. Отделете време и се зарадвайте на добре свършената работа. Не забравяйте също да почистите след себе си и да направите снимки за историята. 


И като говорим за идеи...


Ако предпочиташ да се включиш към нечия чужда организация, през лято 2021 Българският планинарски съюз заедно с “Насам-Натам” и спортен клуб “Бегач” ще се заемат с трудоемката задача да изградят нов туристически маршрут между хижа „Паскал“ (над град Пирдоп) и раннохристиянската Еленска базилика, която е активно средище на книжовността повече от 13 века. 


Можеш да се включиш като доброволец и да им помогнеш с изграждането на маркировка по новия маршрут. Открий повече детайли за инициативата на информационния портал за неправителствени организации в България или на сайта на Туристическо дружество “Насам-Натам”


За още други актуални доброволчески мисии влез в TimeHeroes.org.

Елена Назърова и стенописът й на сградата на един от двата магазина в селото - сърце на социалния живот в Делейна. Снимка от Фабрика за идеи
 

🚜 3. На село


Писнало ти е да вирееш в градската джунгла? Ето план за бягство - можеш да подадеш ръка (или пък две) на българските села, така че да станат по-видими и жизнени. Ако не успяваш да намериш кауза, която да те жегва отвътре като юлски ден, то тогава разпитай роднини, приятели и познати дали имат нужда от още един лъчезарен помощник в градината или стопанството си. Понякога се случва да търсим нещо усилено, а то да е пред очите ни през цялото време.


Ето с какви задачи би се занимавал на село: 


🐔 Да храниш и чистиш на стопански птици като кокошки и пъдпъдъци.

🍎 Да варосваш плодови дръвчета.

🍒 Да береш плодове като ароматни ягоди и малини, сочни череши или други според сезона.

🍅 Да плевиш, окопаваш и поливаш градини с пресни зеленчуци като домати, чушки, краставици, картофи и лук.

🌶Да помагаш за подготовката на зимнината.


Ако искаш да си част от организация, която развива и работи в посока облагородяване на селата, ето две идеи:


🖐🏻 Стани герой и помогни за съживяването на селата със “С ръце за село”. Всяка година организацията осъществява кампании, насърчаващи доброволчеството в различни български села. Част от дейностите включват разчистване на селскостопанските части, бране на плодове и зеленчуци, както и грижа за дребния добитък. Следи за техните акции и на TimeHeroes.org.


🌿 “Остави се да си Воден” пък е серия от акции на Иван-Александър Кютев и Стефания Георгиева, фокусирани върху съживяването на село Воден, разположено на 10 км от турската граница. През изминалите месеци с помощта на доброволци са пребоядисани детските катерушки, футболното игрище е обновено, читалището е върнато към живот, рафтовете на библиотеката са напълнени с книги, а младите умове, които растат там, участват в работилници по танци на реставрираната сцена. Ако каузата им те вдъхновява, можеш да им пишеш на тяхната фейсбук страница и да попиташ имат ли нужда от едно рамо.

Снимка от Зоопарк София

4. В зоопарк


Зоопарковете са дом на стотици диви животни, които получават постоянна грижа от специалисти. Работата им не е лесна и за нея се искат доста конкретни знания и умения, но в парковете има и още доста задачи, за които усилено се търси доброволческа помощ.


Част от тях са свързани с поддръжка на чистотата на алеите и помещенията, участие в освежителни ремонти, превод на статии, нужни на Зоопарка, подреждане на книги в библиотеката или следене за спазване на правилата, най-вече за нерегламентирано хранене от страна на посетителите


Звучат като неща, с които можеш да се справиш?


Ето как можеш да станеш доброволец в зоопарк: 

📌Определи колко време можеш да отделиш за доброволчество на седмица. 

📋 Направи списък със задачи, които си склонен да изпълняваш.

📞 Свържи се с местната зоологическа градина и проучи вариантите. 

👨‍💼 Приготви се за интервю с управителя на зоопарка.

🦙 Помагай за изпълнение на дейностите в зоологическата градина. 


Ето и какви са задачите на доброволците в зоологическата градина в София:

👀 Наблюдаване за нарушаване на правилата в зоопарка. 

🧹 Почистване на общите части на зоологическата градина.

🍃 Събиране на падналите листа и клонки. 


Виж как да кандидатстваш за доброволец там ето от този линк

Снимка на Илиян Ружин за TimeHeroes

5. В музей


Рязко сменяме атмосферата и влизаме вътре, за да ти подскажем, че през лятото можеш да доброволстваш и в градски условия. Стани доброволец в местен музей и учи нови неща, докато му помагаш да работи по-ефективно. 


Ето как да действаш:


🏺 Разгледай всички музей в близост до теб. 

📌Направи списък с институциите, които ти допадат най-много. 

❤️ Провери кои от любимите ти музеи имат доброволческа програма.

☎️ Свържи се с представител на институцията и попитай за повече информация. 

👔 Подготви се за първия си ден като доброволец.


И две идеи за София:


🕵🏼‍♀️ Музеят за история на София целогодишно разчита на помощта от граждани за поддръжката си. На сайта на музея за история на София можеш да откриеш повече информация за работата с доброволци. 


👨🏼‍🎨 В научния детски център Музейко пък доброволците също са важна част от екипа и вдъхновяват децата за открития, иновации, научна кариера и постижения в изкуствата. Открий допълнителни детайли за това как да станеш част от екипа в сайта на Музейко.Пожелаваме ти попътен вятър, където и да те отвее! ⛵