5 геройства за отбор възрастен+дете

5 геройства за отбор възрастен+дете

Никога не си твърде малък за геройства. Затова и предстоящият скоро Ден на детето е чудесен повод малчуганите да се включат в доброволческа акция - разбира се, с много смях и игри, както и за добра кауза. Имаме няколко идеи как можете да прекарате празника (а всъщност и всеки друг ден), правейки нещо полезно и учейки хлапетата да помагат на околните.


1. Прекарайте един ден в местната библиотека и разберете има ли нужда от помощКога последно сте взимали заедно книга от близката библиотека? Скоро? Супер. Отдавна? Няма страшно. Питаме заради съвсем друго нещо - дали освен да вземете и да върнете книги, някога сте питали библиотекаря дали има нужда от доброволческа подкрепа?

Да, всъщност тази професия често звучи романтично, но библиотеката е едно сложно за поддръжка място - книгите събират прах, трябва да се сортират, понякога има нужда от нови попълнения, а да не говорим, че периодично цялото помещение трябва да се почиства. Дори и един ден прекаран в местната библиотека, може да запали у малчуганите вечна любов към книгите.

Ето какво да направите:

📚 Отидете в регионалната библиотека и попитайте хората там дали не биха се възползвали доброволческите ръце на вас и вашия малчуган. Отсега ви казваме, че отговорът най-вероятно ще е “да”, а кой знае - докато помагате, може да попаднете на съкровища, на които иначе няма как да се натъкнете.  Ако се затруднявате да откриете подходяща библиотека, вижте ето тази мисия на TimeHeroes и подкрепете читалището в Негован.
📚 Останете за известно време, опознайте мястото и организирайте мисията според нуждите му - от почистване до сортиране на книги или нещо друго, за което там ще ви споделят. На малкия си асистент можете да оставите по-леките задачи като подреждане или забърсване на прах.
📚 Попитайте дали библиотеката няма нужда от дарения на нови книги. Това е и чудесна идея за още една мисия, за която бихте могли да пуснете заявка и в сайта на TimeHeroes и да привлечете стотици хора към каузата си.

2. Пейка на приятелството  


Ученици от щата Ню Йорк в САЩ са измислили умен начин никой да не бъде тормозен по време на междучасие, защото е сам или все още няма приятели. В двора на училището поставили “Пейка на приятелството”, на която всеки може да седне, за да даде знак, че има нужда от приятел. Нещо като сигнална ракета, но по-деликатно. Така останалите знаят, че са свободни да кажат “здрасти” и да се запознаят. Създаването на подобна пейка е забавно само по себе си, но също така и развива емпатията на децата.

Ето как да създадете пейка и в училището на вашето дете:

👋 Помислете за подходящи места за Пейката на приятелството - къде учениците от училището прекарват голяма част от учебното време (освен в класните стаи)? Например в двора на училището, пред лавката,  на площадка за игра, до читалището?
👋 Изберете място и говорете с отговорния за него човек, за да ви разреши да поставите там вашата Пейка на приятелството. Ако на това място вече има пейки, попитайте дали може да боядисате една от тях.
👋 Ако имате нужда от пейка, попитайте голям строителен магазин дали би ви я дарил. Питайте и общината или кметството. Ако не, можете да сковете сами такава от палети или други материали, или да съберете средства и да закупите пейка от магазин.
👋 Осигурете материалите за боядисването: бои, четки, найлон за предпазване на повърхността около пейката, шкурки и др. На пейката можете да изпишете теми за разговор или въпроси, така че учениците, които седнат на нея, да намерят обща тема.
👋 След като пейката е готова, разпространете информация за нея до учениците. Може да направите плакати или да се свържете с учители, които по време на часа на класа да обяснят какво представляв. Поощрете и своя малчуган често да се оглежда дали някое дете е седнало на пейката и да окуражава приятелите си да я използват по предназначение. 

Добро място за Пейка на приятелството е всъщност и кварталът ви. Следвайте същите стъпки, като обаче си мислите как да създадете място, където хората от общността покрай блока ви да посядат на сладки приказки.

3. Почистeте или освежете квартала, в който живеете


На любимите ви места в квартала като детската площадка и пътечките за разходка е пълно с боклуци? Променете пейзажа. Доказано е, че хората хвърлят боклук, когато видят, че някое място е вече мръсно, а много по-рядко хвърлят нещо на чисто. Затова едно почистване не само ще научи малчуганите да пазят природата, но и ще осигури чистотата на квартала ви за продължително време. Чудесен повод за тази инициатива е и Денят на съседите, който тази година се пада на 28 май.

Ето какво да направите:

🗑️ Изберете място, обиколете го и огледайте какви боклуци има.
🗑️ Изберете кога да е акцията - в случай че искате да поканите и други хора да се включат, помислете в кой ден от седмицата и по кое време на деня биха дошли най-много участници. Не е лошо да хвърлите едно око и на прогнозата за времето. 
🗑️ Разпространете идеята - поканете роднини, съседите или приятели. Може дори да се свържете с местния вестник, радио или телевизия и да им предложите да оповестят и отразят събитието.
🗑️ Помислете къде ще бъде изхвърлен боклукът - ако той е особено голямо количество, то говорете с общината къде да оставите чувалите, за да могат те да ги извозят.
🗑️ Купете здрави чували и ръкавици или помолете всеки да си носи. Когато са вече пълни, ги завържете добре, за да не ги разкъсат животни след края на акцията. Събирайте разделно пластмасовите шишета и алуминиеви кенчета - освен че са обемни, може да ги предадете на пункт.
🗑️ На следващия ден отидете да поиграете на почистената детска площадка или пътечка и се насладете на добре свършената работа!

4. Изработете учебни материали за деца със специални потребностиПризнаваме си веднага: откраднахме си тази добра идея от ученическия доброволчески клуб “Усмивка” от Вълчи дол. 

Ето каква е тя - много деца със специални образователни потребности имат нужда от подкрепа с материали, които правят ученето по-лесно, а най-хубавото от всичко е, че изработването им може да бъде забавно, докато едновременно с това детето се учи на емпатия и разбира по-добре света на връстниците му, различни от него. 

Ето какво да направите: 

✂️ Свържете се с организация, която работи с деца със специални потребности или с ресурсни учители, които могат да ви ориентират за това какви материали ще са полезни. 
✂️Подгответе се с блокчета, ножици и всякакви арт материали, с които да действате. Така например от “Усмивка” са подготвили комплект срички на всички съгласни с шестте гласни букви, карти за игра със срички, печатна и ръкописна азбука, цифри и математически знаци. Също логопедични карти, табели на сезоните и такива с месеците от годината.
✂️ Заловете се за работа.
✂️ Занесете ги на място или ги изпратете по пощата.
✂️ Помолете екипа да ви изпрати снимки от занятията, за види вашият малчуган как творенията му помагат на други деца.

5. Сприятелете се с връстници от дом за деца


В България има стотици деца и младежи, лишени от родителски грижи, които имат нужда от допълнителна подкрепа и мотивация за справяне с уроците. Заедно със своето дете или племенник можете да потърсите къде в или близо до града ви има институция, подслоняваща младежи в неравностойно положение. Попитайте ги от какво имат нужда и как може да организирате срещи с тях онлайн.

Ето какво да направите: 

⭐ Потърсете в интернет с ключови думи “вашия град” + “Дом за деца лишени от родителска грижа” или “Център за настаняване от семеен тип” или “защитено жилище деца и младежи” или “дневен център за деца с увреждания”.
⭐ Можете и да се обадите в местното ви кметство и след като им споделите идеята си, да попитате с какви местни социални услуги за деца и младежи могат да ви свържат.
⭐ Свържете се с институцията и обяснете, че бихте искали вашето дете да се сприятели с дете, настанено в нея. Една възможност е така да започнете дългосрочно общуване. За целта може да напишете писмо до един от младежите, а ако искате и да му изпратите пакет с учебни материали, като например тетрадки, несесер или раница. Координирайте това с директора или секретаря на институцията. Ако пък вие имате желание да станете ментор на дете от социална институция, вижте мисията на фондация “Голям брат, голяма стестра - България”.
⭐ Поддържайте постоянен контакт. Кой знае какви приятелства ще се зародят!

Е, кое ще бъде?

Снимките са на RanueWill PatersonAlexander SchimmeckJo Szczepanska и Artem Kniaz от Unsplash