Да помогнем на пострадалите от хуманитарната криза: Как, къде и с какво?

Да помогнем на пострадалите от хуманитарната криза: Как, къде и с какво?

от TimeHeroes, 15 March 2022

Снимка: Yehor Milohrodsky, Unsplash


* Ако носиш различни продукти/вещи, по възможност ги разпределяй в различни торби и надписвай какво съдържа съответната торба. Това неимоверно ще улесни и ускори последващия процес по сортиране и транспортиране на даренията към нуждаещите се.


** Списъкът с инициативи се обновява непрекъснато.


Ако следиш активно новините, вече знаеш за настоящата хуманитарна криза. Много страни в Европа в момента посрещат огромна бежанска вълна, сред тези държави е и България. До момента страната ни е посрещнала над 60 000 бежанци, а това число ще продължава да расте, докато войната не приключи.

Ако ти и/или клубът ти искате да помогнете на хората, търсещи убежище в България - има как да го направите! 

Подготивхме ви един дълъг списък, за да научите повече как и къде можете да супергеройствате и да сте полезни на нуждаещите се.


🙋 Бъдете доброволци!

Организациите, които застават на първа линия в усилията си да посрещнат пристигащите, биха били безкрайно благодарни на ентусиазирани доброволци, които да се включат в разпределянето и сортирането на събрани продукти от първа необходимост. Ето къде можете да го направите:

📍 Варна
От началото на войната насам Украинският културен център във Варна е гореща точка, където денонощно се посрещат бежанци. Търсят се доброволци за сортиране и подреждане на получена хуманитарна помощ. Трябва всеки герои от клуба да може да поеме смени от поне 4 часа в диапазон 08:00 - 16:00 ч. или 16:00 - 00:00 ч. на място в Двореца на културата и спорта във Варна. За да се включите, звъннете на 088 9034 611 или 089 890 9968 (Инна Акексеенко) и разкажете с какво бихте искали да помогнете.


📍 София
Ситуационен център Отворени врати за Украйна работи всеки ден от 10:00 до 20:00ч. на адрес бул. “Александър Малинов” 78 (сградата на SoftUni). Търсят се доброволци, които да сортират получените в центъра дарения. Ако искате да се включите, всеки герои трябва да попълни формата тук.


❕ Ако не успявате да намерите активен пункт във вашия град, вижте тук как може да си организирате собствен. Ако искате вашият новосъздаден геройски пунк да влезе в списъка, пишете ни на hello@timeheroes.org.

В случай че нямате възможност да отделите време на място, организациите имат непрекъсната нужда и от предметни дарения, които можете да занесете на място в града си или да изпратите по куриер. 


🍞 Дарете хранителни продукти

 • Центърът за помощ за бежанците от Украйна в гр. Бургас има спешна нужда от дълготрайни хранителни продукти: макарони, овесени ядки, бобови, брашно, кус кус, елда, чай, картофи, брашно, олио, консерви, пастети, сол, захар, хляб. Намира се на адрес гр. Бургас, ул. Любен Каравелов 112а, работно време - 10:00 - 17:00 ч. Отговорно лице: Александра Долгих, телефон: 0877 477 671.

 • Центърът за съдействие на бежанци в гр. Варна, който отвори врати в Спортната зала, търси всякакви трайни и нетрайни хранителни продукти. Ще са ти благодарни и ако донесеш посуда: чинии, метални вилици, лъжици и ножове, купи за супа, тенджери (за предпочитане с еднакъв размер). Занеси ги на входа откъм ул. “Васил Друмев”, до бариерата срещу входа на Военноморското училище. Телефон за контакт: 088 903 4611.

 • Грийнпийс България приема дарения в пространство “Магнит” в гр. София. Търсят се: чай и кафе в метални опаковки, всякакви хранителни продукти с дълъг срок на годност (брашно, захар, сол, макарони), ядки и сушени плодове, протеинови барчета. Занесете ги на ул. “Христо Белчев” 1, ет. 1, от 9:00 до 20:00 часа всеки ден.

 • Арт пространството Casa Libri на ул. “Цар Асен” 64 в гр. София също работи като пункт за набиране на хуманитарна помощ. Търсят се трайни и нетрайни хранителни продукти, основни лекарства, санитарни материали, чорапи и други. Можете да отидете на място всеки ден от 10:00 до 18:00 ч.

 • Светла Паркър и Ан Грифин застават на първа линия и организират пункт за набиране на хуманитарна помощ, която периодично да бъде изпращана на бежанци от войната, пристигнали в България. Можете да дарите хранителни продукти с дълъг срок на годност - ориз, елда, макарони, брашно, олио, сосове, консерви, разтворими супи и други. Занесете даренията си в гр. София, в квартал Слатина, общежитията към Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”: общежитие 2, офис 2, ул. “Гео Милев” 158. Там има постоянно портиер, който може да ги приеме.

 • Пункт #БългарияЗаУкрайна, организиран от Фондация “Три жени” се намира в гр. София на ул. Шипка №23, вход от ул. Васил Априлов. Всеки ден от 10:00 до 18:00 ч. приемат пакетирани дълготрайни храни, както и бебешки адаптирани млека и пюрета, и пакетирани детски храни за до 1 г., които ще се изпращат към нуждаещите се в Украйна.

 • В Ситуационния център “Отворени врати” на бул. “Александър Малинов” №78 (сградата на SoftUni) в гр. София има нужда от: олио, елда, булгур, брашно, подправки, мляко (и кондензирано), овесени ядки, мюсли, картофено пюре, инстантни храни, натурални сокове и безалкохолни, извара. Можеш да ги занесеш всеки ден на място между 10 и 20 ч.


👔 Дарете дрехи за възрастни

 • Български червен кръст, по молба на Червения кръст в Украйна, организира дарителска кампания за дрехи във всякакви размери, които можеш да занесеш в пунктовете на организацията в цялата страна. Макар много хора да искат да дарят запазени и чисти дрехи, изискванията на СЗО и Международния Червен кръст са строги - всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови. Ако имате възможност да се отзовете, вижте всички подробности в тази мисия.

 • Центърът на бесарабските българи в България събира женски и детски зимни дрехи, които отпътуват към Украйна. С изключение на чорапите и бельото, които трябва да бъдат нови, останалите дрехи можеш да изпратиш и изпрани, стига да са здрави и нямат видими следи от употреба. Можеш да ги занесете (или изпратите по куриер за твоя сметка) всеки ден от 8:00 до 20:00 ч. в гр. София, ул. “Цар Калоян” №8, офис 3, в Центъра на бесарабските българи в България.

 • Ситуационният център “Отворени врати” на бул. “Александър Малинов” №78 в гр. София събира:
  - Ново бельо (сутиени, гащи, потници) – S, M, L, XL;
  - Анцуг (долнище) – XS, S, M, L, XL;
  - Пижами – XS, S, M, L, XL;
  Можете да ги занесете всеки ден на място между 10 и 20 ч.

 • Светла Паркър и Ан Грифин застават на първа линия и организират пункт за набиране на хуманитарна помощ, която периодично да бъде изпращана на бежанци от войната, пристигнали в България. Можете да дарите всякакви подходящи нови или много запазени дрехи за сезона, чорапи, шапки, нови бельо (дамско и детско), чорапогащници, ръкавици, шалове и други. Чакат ви в гр. София, квартал Слатина, общежитията към Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”: общежитие 2, офис 2, ул. “Гео Милев” 158. Там има постоянно портиер, който може да ги приеме.

 • Центърът за съдействие на бежанци в гр. Варна има належаща нужда от всякакви предметни дарения: запазени и чисти женски и детски дрехи, чехли, спално бельо и други (виж нататък). Занесете ги на входа на Спортната зала в града откъм ул. “Васил Друмев”, до бариерата срещу входа на Военноморското училище. Телефон за контакт: 089 9035 319.

 • Пункт #БългарияЗаУкрайна, организиран от Фондация “Три жени” се намира в гр. София на ул. Шипка №23, вход от ул. Васил Априлов. Всеки ден от 10:00 до 18:00 ч. Приемат мъжко термо бельо и термо чорапи (чисти и в добро състояние), както и ново мъжко долно бельо и чорапи.


👶 Дарете детски играчки, дрехи и консумативи

 • Фондация “Нашите недоносени деца” се присъединява към усилията на гражданския сектор и превръща своя Център за детско развитие “Малки чудеса” в пункт за набиране на дарения. Търсят се:
  - Детски дрехи за всички възрасти. С приоритет са тези, съобразени със сезона. В съответствие с изискванията за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой по време на пандемия, се спазват насоките на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови.
  - Детски обувки за всички възрасти. С приоритет са обувки, съобразени със сезона. Отново трябва да бъдат нови.
  - Детски играчки. Необходимо е играчките да бъдат нови и с етикет на производителя.
  - Ново детско бельо за всички възрасти.
  - Памперси за всички възрасти.
  Можете да занесете дарението си на място в гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” №38, ет.5, Център за детско развитие “Малки чудеса” всеки делничен ден между 9:00 и 17:00 ч. Звъннте предварително на 088 754 5446, за да ви очакват. Ако сте в друг град, изпратете дарението си по куриер до същия адрес за ваша сметка.

 • Центърът за помощ за бежанци от Украйна в гр. Бургас също има спешна нужда от материали за най-малките - домашни чехли за деца, пижами за деца, крем за бебета против подсичане, бебешки пюрета и каши, памперси, бебешка козметика. Намира се на адрес гр. Бургас, ул. Любен Каравелов 112а, работно време - 10:00 - 17:00 ч. Контакт: 0877 477 616.

 • СУОБ “Мати Україна” събира хигиенни материали специално за бебета и малки деца (мокри кърпички и памперси) на следните места:
  - гр. София на ул. Христо Белчев №1, ет. 1, ап. 1, офис “Грийнпийс”, 9:00 - 20:00 ч. Линк с информация тук.
  - гр. София, бул. Н. Вапцаров 23, делнични дни, 9:00 - 18:00 ч. Линк с информация тук.

 • Пункт #БългарияЗаУкрайна, организиран от Фондация “Три жени”, се намира в гр. София на ул. Шипка №23, вход от ул. Васил Априлов. Всеки ден от 10:00 до 18:00 ч. Приемат бебешки дрешки и памперси.

 • Светла Паркър и Ан Грифин събират ученически пособия - раници, тетрадки, моливи, химикалки, маркери, линии, несесери, образователни книжки и игри на руски, български и английски, калкулатори, гуми, острилки и други. Можеш да занесеш даренията си в гр. София, в квартал Слатина, общежитията към Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”: общежитие 2, офис 2, ул. “Гео Милев” 158. Там има постоянно портиер, който може да ги приеме.


📱/⛺ Дарете техника и екипировка

 • Грийнпийс България приема дарения за хората в Украйна в пространство “Магнит” в гр. София на ул. Христо Белчев 1, ет. 1, от 9:00 до 20:00 часа всеки ден. Сред най-необходимите дарения в момента са спални чували за отрицателни температури, шалтета и алуминиеви одеяла, фенери, зарядни устройства.

 • Пункт #БългарияЗаУкрайна, организиран от Фондация “Три жени”, се намира в гр. София на ул. Шипка №23, вход от ул. Васил Априлов. Всеки ден от 10:00 до 18:00 ч. Приемат се, чисти и в добро състояние: спални чували, термо одеяла, шалтета, аптечки, външни батерии - powerbank, фенери/челници и батерии.


🧼 Дарете хигиенни материали

 • СУОБ “Мати Україна” има следните пунктове, където събират само хигиенни материали за бебета и малки деца (мокри кърпички и памперси):
  - гр. София на ул. Христо Белчев №1, ет. 1, ап. 1, офис “Грийнпийс”, 9:00 - 20:00 ч. Линк с информация тук.
  - гр. София, бул. Н. Вапцаров 23, делнични дни, 9:00 - 18:00 ч. Линк с информация тук.

 • Масажно студио LadyBoss в гр. София, ж.к. Красна поляна, ул. Пчиня, бл. 31 между вх. Б и В. Понеделник-събота: 8:00- 15:00 ч. През останалите часове до 20:30 ч. и в неделя - с предварителна уговорка. Детайли и контакти ще намерете тук.

 • Детски кризисен център “Центр за дитячi посмiшки” - “Център за детски усмивки” в гр. София. Намира се на бул. Александър Малинов 78 - BG kids for UKR kids, 08:00-20:00. Необходими са: гъби за къпане, детска козметика, четки и ластици за коса.

 • Съвместно пункт с БЧК в гр. Стара Загора - ул. Цар Симеон Велики 168А в Бизнес Център “Линк”, ет. 2. Работно време 8:30 - 19:30. Детайли и контакти тук.

 • Център за съдействие на бежанци в гр. Варна, Спортна зала, вход откъм ул. “Васил Друмев”, до бариерата срещу входа на Военноморското училище. Телефон за контакт: 088 903 4611.

 • Център за помощ за бежанците от Украйна в гр. Бургас имат нужда от: пасти за зъби, четки за зъби, тоалетна хартия, малки разфасовки прах за пране, сапуни или душ гелове, дамски превръзки и др. Намира се на адрес гр. Бургас, ул. Любен Каравелов 112а, работно време - 10:00 - 17:00 ч.

 • Пункт #БългарияЗаУкрайна, организиран от Фондация “Три жени”, се намира в гр. София на ул. Шипка №23, вход от ул. Васил Априлов. Всеки ден от 10:00 до 18:00 ч. Приемат се: хигиенни материали за деца - нови четки и пасти за зъби, шишета за мляко, както и мокри кърпички, тоалетна хартия, дамски превръзки.

 • Ситуационният център “Отворени врати"в гр. София, намира се на бул. “Александър Малинов” №78 набира всякакъви видове битови принадлежности: прах за пране, препарат за съдове, тоалетна хартия, дамски превръзки/тампони, четки и ластици за коса, дезодоранти, ножички и нокторезачки, спални комплекти, възглавници, хавлии, гъби за къпане.

 • Светла Паркър и Ан Грифин застават на първа линия и организират пункт за набиране на хуманитарна помощ, която периодично да бъде изпращана на бежанци от войната, пристигнали в България. Можеш да занесеш четки и пасти за зъби, шампоани, сапуни, дамски превръзки, дамска козметика, бабешки кремове, пелени, самобръсначки, гребени, дезодоранти и други. Очакват те в гр. София, квартал Слатина, общежитията към Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”: общежитие 2, офис 2, ул. “Гео Милев” 158. Там има постоянно портиер, който може да ги приеме.


🛏️ Дарете ново спално бельо и завивки

 • СУОБ “Мати Україна”, гр. София на ул. Христо Белчев №1, ет. 1, ап. 1, офис “Грийнпийс”, 9:00 - 20:00 ч.
 • СУОБ “Мати Україна”, гр. София, бул. Н. Вапцаров 23, делнични дни, 9:00 - 18:00 ч.

 • Център за съдействие на бежанци в гр. Варна, Спортна зала, вход откъм ул. “Васил Друмев”, до бариерата срещу входа на Военноморското училище. Телефон за контакт: 088 903 4611.

 • Пункт #БългарияЗаУкрайна, организиран от Фондация “Три жени”, се намира в гр. София на ул. Шипка №23, вход от ул. Васил Априлов. Всеки ден от 10:00 до 18:00 ч. Приемат се: спално бельо, завивки, възглавници, кърпи.

 • Светла Паркър и Ан Грифин събират нови или много запазени спални комплекти, одеяла, кърпи, завивки, чехли и други в пункта за набиране на хуманитарни дарения в кв. Слатина в гр. София, общежитията към Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”: общежитие 2, офис 2, ул. “Гео Милев” 158. Там има постоянно портиер, който може да ги приеме.


🏥 Дарете материали за обща медицинска подкрепа

 • В пункта на СУОБ “Мати Україна” в гр. София на ул. Н. Вапцаров 23 (партер) се събират дарения за направление фронт и военни болници, сред които бинтове, марли, йод, превръзки, медицински спирт, реванол. Пунктът работи от 9:00 до 18:00 часа.

 • Центърът на бесарабските българи в България събира ​​превързочни материали, медицински гипс, турникети, спирт, риванол, йодасепт (течен и маз), кислородна вода, бинтове, марли, лейкопласт на ролка, антибиотична пудра (по възможност в големи разфасовки). Можете да ги занесете (или изпратите по куриер за ваша сметка) всеки ден от 8:00 до 20:00 ч. в гр. София, ул. “Цар Калоян” №8, офис 3, в Центъра на бесарабските българи в България.

 • В Ситуационния център “Отворени врати” в гр. София на ул. “Александър Малинов” №78 се събират бинтове, марли, памук, кислородна вода, риванол, кремове за рани.
m