Изработи информационно табло и кажи "НЕ" на кибертормоза

Изработи информационно табло и кажи "НЕ" на кибертормоза

Клуб "Добросторници", СУ "Неофит Бозвели", Варна
Мисията е от 22 May 2023 до 26 May 2023

Как премина мисията?

Как казахме Не На Кибертормоза?!

На 26 май се събрахме в стаята на доброволците от 3 клас и гледахме видеоматериали по темата, тъй като опасностите, които ни дебнат в Интернет не са малко. Вече знаем как да се предпазваме в мрежата. След обсъждане на материала, който гледахме подбрахме 10 съвета, които да споделим с връстниците си. Изработихме постер, който закачихме на видно място в училище, за да могат и останалите да се запознаят със съветите. Ето ги от тях:

Съвет №1 Не давай лична информация като име, пароли, адрес, телефон, училище.

Съвет №2 Не изпращай свои снимки на непознати. Не разпространявай чужди снимки. Не публикувай свои снимки в публично достъпни сайтове.

Съвет №3 Не приемай среща на живо с някой, с когото си се запознал в интернет.

Съвет №4 Профилите ти онлайн трябва да са заключени. Когато непознат иска да ти стане приятел в социалните мрежи, консултирай се с родител или доверен възрастен.

Съвет №5 Ако получиш обиди, заплахи или нещо, което те накара да се чувстваш неудобно, направи скрийншот и информирай родителите.

Съвет №6 Не разговаряй в чатове с непознати. Не си пиши с хора, които не познаваш в реалния живот. Не отваряй електронна поща, получена от непознат.

Съвет №7 Не бъди интернет хулиган – не обиждай и не коментирай негативно, не разпространявай чужда лична информация.

Съвет №8 Когато има предупреждение за родителски контрол, искай разрешение от родителите си, не лъжи за възрастта си.

Съвет №9 Не тегли безразборно приложения за мобилния телефон, винаги искай разрешение от родителите или доверен възрастен.

Съвет №10 Винаги, когато имаш въпроси и притеснения , сподели с родител, учител или друг близък възрастен.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!