Запознай съучениците си с инструмените на българския език

Запознай съучениците си с инструмените на българския език

Клуб "Доброволци СМГ", Гимназия "СМГ", София
Мисията е на 5 June 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

На 05.06 по случай темата този месец "Свобода на словото" решихме да представим на учениците от 10. клас в СМГ презентация относно средновековната литература и създаването на българската азбука. Тъй като вярваме, че човек не може да е свободен в общуването и езика си, ако не е запознат с неговата история, решихме да проверим знанията на десетокласниците. Двама от доброволците ни представиха презентацията, създадена от друг участник в клуба, която представлява куиз с въпроси от изучения материал в 8. и 9. клас по български език и литература. Някои от въпросите бяха с избираем от 4 възможни отговора, а други - със свободен отговор. Разбира се, не бяхме разочаровани от учениците, които показаха невероятни знания и състезанието между отборите беше доста оспорвано. Освен това на тези, които бяха забравили нещо от материала, им беше много интересно да си го припомнят по един по-разчупен начин от обикновеното преподаване в час. Това ни доказва, че учещите и положили старание да запомнят основните факти за словото, с което си служим, ще могат да го използват свободно, изразявайки себе си по най-добрия начин.

Какво?

Идеята ни е да представим презентация на учениците от нашето училище, като ги запознаем с един по-нетипичен прочит на месечната тема "Свобода на словото и медиите".  Презентацията е интерактивна - по този начин ще ги включим активно в нашата дейност, а накрая ще проведем обща дискусия.

Кога?

Ще се проведе на 5-ти юни от 9:10 до 10:35 ч.

Къде?

СМГ, ул. Искър 61, София.

Нужна екипировка?

Няма нужна екипировка. 

Защо?

Свободата на словото - това е правото на всеки един човек да изказва своето мнение. Без образование и знания, обаче, свободата на словото се превръща единствено в чиста формалност, тъй като нямаме нужните аргументи, с които да защитим своите виждания и идеи. Точно затова, насърчаването на образованието и на свободния достъп до информация са също толкова важни, колкото свободата на словото.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Пишете ни на @volunteersmg в Инстаграм или се свържете с Елена на телефон: 0895157282.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!