Запознай децата от ДГ "Преспа" със старобългарското слово

Запознай децата от ДГ "Преспа" със старобългарското слово

Клуб "Доброволци СМГ", Гимназия "СМГ", София
Мисията е на 19 May 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

На 19.05, в 15:30, пристигнахме при 4 "а" група. Децата, току-що събудили се от сън, ни очакваха с голямо вълнение. 

След като закусиха, всички се събраха в кръгче, развълнувани от присъствието ни. Започнаха да ни разказват интересни истории и да ни показват дрешките си.

След като еуфорията  премина, беше време да започнем работа. Започнахме с малко въпроси относно буквите, за да разберем какво знаят. Децата бяха изключително запознати с темата, за която щяхме да говорим, но все пак слушаха с голям интерес кратката история за братята Кирил и Методий. След това естествено имаха много въпроси, на които отговаряхме и се развиваше много добра дискусия. Тази дискусия имаше за цел да разберат колко е важно да се разговаря, да държим на собствената си позиция, но и да се научим да изслушваме другите. За да задържим техния интерес и любопитство им раздадохме листчета, на които малчуганите можеха да оцветяват думи написани на старобългарски. След дълги премеждия успяхме да им пуснем и дългоочакваното клипче, което им бяхме обещали, за българската азбука.

Като финал на деня, децата се облякоха и всички заедно излязохме на двора, за да се порадваме на хубавото време. Играхме, танцувахме, измисляхме различни игри, на които много се забавлявахме, снимахме се, много си говорихме. Те ни говореха колко много искат пак да ги посетим и да им разкажем някоя интересна история - това и ще направим. Нямаме търпение пак да се върнем при децата, не само за да си играем, но и заедно да научим нещо ново!

Какво?

По повод темата на месеца "Свобода на словото", доброволческият ни клуб реши да направи посещение на децата от 4-та група на ДГ "Преспа". Целта ни е, чрез интересно филмче по темата, да ги запознаем с историята на написването на старобългарската азбука, а след това да им раздадем листчета, на които малчуганите могат да оцветят думи, написани на старобългарски. За финал ще проведем дискусия с всички тях за това колко е важно да разговаряме, да изразяваме и отстояваме собственото си мнение, но и винаги да изслушваме другите.

Кога?

Ще се проведе в петък (19.05.2023) от 15.30 до 18ч.

Къде?

Ул. „Преспа“ 3, София център.

Нужна екипировка?

Няма нужна екипировка.

Защо?

Идеята ни е с посещението си да покажем на най-големите деца в детската градина значението и важността на словото, да им представим по интересен начин историята на светите братя Кирил и Методий и да ги забавляваме.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Пишете ни на @volunteersmg в Инстаграм или се свържете с Елена на телефон: 0895157282.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!