Запознай децата от ДГ "Преспа" с историята на словото

Запознай децата от ДГ "Преспа" с историята на словото

Клуб "Доброволци СМГ", Гимназия "СМГ", София
Мисията е на 19 May 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

На 19.05 отново направихме посещение на ДГ "Преспа". В 15.00 децата вече ни очакваха с нетърпение, тъй като ни бяха запомнили от миналия път. Наредиха се в кръгче на столовете и ни посрещнаха с няколко песнички и стихотворения за азбуката, които бяха научили със своята учителка. След това ние започнахме с кратък разказ за живота на братята Кирил и Методий, а децата с радост отговаряха на въпросите ни и слушаха с интерес. Преминахме към разговор за старобългарския език и им показвахме различни букви от него. Те намериха това за особено интересно и бяха много щастливи, когато им раздадохме картинки за оцветяване с буквите от старобългарската азбука. Докато оцветяваха, използваха времето и за кратка почивка като ни показваха любимите си играчки и си говореха с нас. След това отново се събрахме в кръгче и им разказахме за важността на словото - дадохме им примери за това колко е важно да споделят своето мнение и да го отстояват, да не се карат с останалите, а да разговарят и накрая всички деца бяха съгласни с нас, че словото е много значимо нещо. За финал изведохме децата на двора и играхме с тях на всякакви игри, а когато стана време да си тръгваме, ни изпратиха с много прегръдки и молби да ги посетим пак!

Какво?

По повод темата на месеца "Свобода на словото", доброволческият ни клуб реши да посети детска градина "Преспа", където да разкажем повече на малките деца за словото, да ги запознаем с историята на нашата азбука, да им поговорим за светите братя Кирил и Методий и да се позабавляваме с тях. След като им покажем какво представлява словото, ще насочим вниманието им към неговата важност, като си поговорим с тях за това колко е полезно да споделяме собственото си мнение с другите, но и да изслушваме чуждата гледна точка. Накрая, както винаги, ще отделим време за игри на двора. 

Кога?

Ще се проведе в петък (19.05.2023) от 15.30 до 18ч.

Къде?

Ул. „Преспа“ 3, София център.

Нужна екипировка?

Няма нужна екипировка.

Защо?

С посещението си целим да разширим общата култура на децата, да им разкажем повече за словото, азбуката и нейните създатели. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Пишете ни на @volunteersmg в Инстаграм или се свържете с Елена на телефон: 0895157282.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!