Включи се в усилията за по-безопасен интернет и разпространи инфромация сред съучениците си

Включи се в усилията за по-безопасен интернет и разпространи инфромация сред съучениците си

Клуб "Палави герои", ОУ "Св. Климент Охридски", Попово
Мисията е на 14 May 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Днес имахме честта да бъдем част от вълнуващо събитие, организирано специално по наша молба от МКБППМН-Попово и "Общински съвет по наркотични вещества" - гр.Търговище. 🌐🔒

Срещата на тема "Безопасният интернет" беше един неизменно важен момент за нашите ученици. Защо интернета е като дроба? Как можем да го използваме безопасно и отговорно? Тези въпроси получиха своите отговори днес благодарение на полезната информация.

Презентацията и интерактивните дискусии ни помогнаха да разберем, че безопасният интернет е крайно важен, като в същото време създава вълнение и интерес. 🌟

Имаше и забавен филм, който разкри пред нас важната истина: в интернет не сме сами, а всеки наш чат или качена снимка може да бъде видяна от трети лица. Това беше едно от важните поучения, които ни накара да се замислим за нашето онлайн поведение.

Благодарим на организаторите за тази страхотна възможност да научим повече за безопасния интернет и как да се предпазим. Нашите ученици с гордост разказват на всички, които не са участници към клуб "Палави герои" какво са научили, какво изпускат тези, които се участват.

Нека продължим да бъдем активни и внимателни онлайн! 💻

Какво?

Отправяме мисия към всички вас: Информирайте учениците какво е безопасен интернет! Как да общуват без да подлагат себе си на риск, как да търсят полезна за тях информация, какво да споделят и какво - не.

Безопасният интернет се отнася до използването на интернет на начин, който минимизира рисковете от опасни или нежелани ситуации. Това включва редица практики и принципи, които помагат на потребителите да се предпазят от онлайн заплахи и проблеми.

Безопасният интернет е ключов аспект от цифровата грамотност и е от съществено значение за защитата на личната си сигурност и поверителност в онлайн пространството.

Кога?

14 май.

Къде?

ОУ "Св. Климент Охридски" гр. Попово.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

- Защита на личните данни - Безопасният интернет включва поддържане на поверителността на личната информация. Това означава да не споделяте лични данни, като имена, адреси, телефонни номера или пароли с непознати хора или на ненадеждни уебсайтове.

- Избягване на интернет измами - Безопасният интернет включва разпознаване и избягване на потенциални интернет измами, фишинг атаки, социални инженерни схеми и други онлайн измами. Също така включва използването на антивирусни програми за защита на устройствата си зловредни програми.

- Силни пароли и настройки за поверителност - Безопасният интернет включва използването на силни и уникални пароли за всеки онлайн акаунт, както и активирането на настройките за поверителност на профилите си в социалните мрежи и други онлайн платформи.

- Критично мислене и оценка на информацията - Безопасният интернет включва развиването на умения за критично мислене и оценка на информацията, която се намира онлайн. Потребителите трябва да бъдат способни да разпознават непроверени източници на информация и да потвърждават достоверността на предоставените данни.

- Етично онлайн поведение - Безопасният интернет включва също и спазване на правилата за етично поведение онлайн. Това означава да се отнасяме с уважение към другите потребители, да избягваме онлайн хейт и дискриминация и да се държим отговорно при споделяне на информация.

Информирайте учениците за това!

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се със Симона И. Стефанова

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!