Включи се в среща-разговор с екипа на общинския вестник "Екип 2000"

Включи се в среща-разговор с екипа на общинския вестник "Екип 2000"

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е на 30 May 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Срещата се състоя, както се бяхме уговорили предварително на 30.05. от 15 часа. Доброволците бяха посрещнати в офиса на вестник "Екип 2000" от г-жа Валя Георгиева и г-н инж. Иво Ангелов. Въпросите, които зададохме на г-жа Георгиева се отнасяха до начина на създаването на един вестник, как се определя неговото съдържание, кой пише материалите, има ли задължителни такива, какви умения трябва да притежава един журналист и разбира се, има ли цензура или не. Оказа се, че г-жа Георгиева е автор, редактор и коректор на вестника. Той излиза един път в месеца. Тиражът е 1500 екземпляра, в 8 или 12 страници. Печата се в "Разград Полиграф" ООД. Разпространява се безплатно във всичките 22 населени места в общината. Задължително се публикуват решенията на Общинския съвет и информация за текущи или приключили проекти на общината. Останалите статии се избират тематично спрямо големи празници или събития. Сътрудници на г-жа Георгиева са краеведът и бивш учител по история и цивилизации г-жа Й. Колимечкова и отец Станислав, както и всички директори и учители на училища и детски градини в общината, както и кметове и читалищни секретари, които подават информация за различни тържества или други събития в учебните заведения или селата. Г-жа Георгиева ни разказа много подробно как се подготвя вестника за печат. Той се изработва с програмата "Ин Дизайн" - специален софтуер за предпечатна подготовка. За обработка на снимките се използва Фотошоп. Те трябва да бъдат задължително в СМУК цветовото пространство. Печата се не страница по страница, а кола по кола, т.е. 1 и 8 цветни, 2 и 7, 3 и 6 черно-бели и 4 и 5 също цветни. На цветните страници се разполагат статиите със снимки. Частта, която не се променя във всеки брой се нарича глава. Тя съдържа заглавието, номер на броя ISSN номер, който се присъжда на периодичните издания. Всеки брой си има мисъл на броя, която се избира тематично. Г-н Ангелов е създател на сайта на Общинска администрация. Той публикува предварително всички статии, когато са все още актуални. А в края на месеца и самия вестник в дигитален вариант. И двамата са отлични фотографи, работят с различни компютърни програми, комуникативни и любезни са в отношенията си с хората. Имат и необходимото образование за работата, която извършват. А що се отнася до цензурата, г-жа Георгиева каза, че няма такава. Но от етична гледна точка тя си поставя известна автоцензура - не пише статии на политически теми. Срещата ни завърши с кратко интервю на доброволците, за мисиите, за състезанието, за избора им да бъдат доброволци. Очакваме статия и за нашия клуб в общинския вестник "Екип 2000". Смятам, че срещата беше изключително полезна за доброволците, защото от една страна научиха повече за журналистическата професия, а от друга, разбраха колко важно е образованието, и колко много труд стои зад няколко страници на един най-обикновен местен вестник.

Какво?

По време на подготовката на книжките за войнишките паметници се срещнахме с г-жа Валя Георгиева, която работи в екипа по създаването на общинския вестник "Екип 2000". Тя беше очарована от работата на доброволците и поиска среща с тях, за да научи повече за мисиите и тяхната организация, за мотивацията на доброволците да участват в тях. Обещахме си в скоро време да организираме такава. Когато се запознахме с темата на месеца в състезанието Купата на героите, решихме, че можем да съчетаем две интервюта в едно, т.е. и ние да задаваме въпроси относно това как се подготвя един вестник за печат, какви умения трябва да имат хората в редакцията, как минава един техен работен ден. Единствената предварителна подготовка на доброволците за срещата се състои в запознаването с материала по темата в ресурсите на Купата на героите и измислянето на въпроси към екипа. Поради отсъствието на член от екипа на вестника и заетостта на доброволците в традиционния концерт на 24 май, решихме тази среща да се проведе в края на месеца. Очакваме я с нетърпение!

Кога?

30.05.2023 г - 15 до 17 ч.

Къде?

В сградата на Община Вълчи дол. Не е необходим транспорт

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Защо медиите са четвъртата власт и как те влияят върху общественото мнение? Искате ли да научите какво се случва в редакцията на един вестник? Има ли свобода на словото в България или не? Отговорите на тези и други въпроси очаквайте по време на срещата с екипа на "Екип 2000". Заповядайте с нас!

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!