Включи се в шарено предизвикателство в подкрепа на хората със синдром на Даун

Включи се в шарено предизвикателство в подкрепа на хората със синдром на Даун

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 12 March 2023 до 21 March 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

По повод световният ден на хората със Синдром на Даун - 21 март, доброволците от клуб "Усмивка" организираха и осъществиха инициативата "Шарено предизвикателство". Седмица преди този ден разпространихме съобщение и раздадохме флаери в часа на класа, в които предизвиквахме нашите съученици и приятели да си закупят шарени чорапи от фондацията "Живот със Синдром на Даун", да ги обуят на 21 март и да танцуват с нас в двора на училището. Два дни преди самата инициатива пуснахме и съобщение по училищното радио, в което съобщихме за наградата, която ще бъде изтеглена с жребий. За целта на 21.03. всеки ,който е обул шарени чорапи и излезе да танцува, може да пусне своите имена в стъклена купа и да участва в жребия с наградата. Предварително от клуба направихме поръчка и закупихме за награда една чаша, един комплект с 4 тетрадки и един чифт чорапи от фондацията. Информационната кампания мина добре. Но за самата инициатива не се явиха много желаещи. Освен доброволците с шарени чорапи, останалите участници за наша изненада бяха първокласниците, които чули за шареното предизвикателство по училищното радио. Така че, заедно изтанцувахме танца на пингвините и едно право хоро, а след това изтеглихме и имената на децата - късметлии. Двете организаторки Бояна и София, които вече заявиха и участие в клуба, получиха специална награда от доброволците - по един голям шоколад. Завършихме мисията със страхотно настроение, макар и малко разочаровани, че не сме успели да стигнем до сърцата на по-големите ученици. Но ние не се отказваме лесно и ще продължаваме да ги предизвикваме и през следващите години, надяваме се по-успешно.


Какво?

Идеята не е нова за клуба. 21 март - Денят на хората със Синдром на Даун отбелязахме и миналата година. Запознахме се с фондацията Живот със Синдром на Даун, покрай една от темите в Купата на героите, която беше посветена на хората с увреждания. Тогава всички доброволци си закупихме шарени чорапи, за да подпомогнем терапевтичните процедури, които фондацията осигурява на децата, родени с този синдром. А на самият ден подготвихме програма с презентация, танци, флаери за учениците от начален етап на обучение.

8 Тази година решихме да сменим публиката и да разпространим информацията сред учениците от прогимназиален и гимназиален етап. За целта отново ще подготвим информационно съобщение, в което ще разкажем за историята на този международен ден, ще ги запознаем с децата със Синдром на Даун и необходимостта им от редовна рехабилитация и работа със специалисти и ще ги агитираме да си закупят чорапи или други аксесоари от фондацията. А за тези, които вече са го направили ще ги предизвикаме да обуят своите шарени чорапки на 21 март и да танцуват с нас в едно от междучасията в двора на училището. За да привлечем повече желаещи ще обявим и награда, изтеглена с жребий, която предварително ще закупим от сайта на фондацията "Купи с кауза!"  

Кога?

12.03 - 20.03 - информационна кампания

21.03. - 11.10 - 11.30 часа - танци, снимки и видеоклип в двора на училището; теглене на жребий с награди


Къде?

В училище

Нужна екипировка?

Да. Шарени чорапи и много настроение

Защо?

Толерантността и приемането на различните от нас винаги е била в основата на дейността на клуб "Усмивка". Ще продължаваме да информираме и предизвикваме нашите приятели и съученици да помагат на хората с увреждания, защото всички сме равни и имаме право на щастие. Ако и ти искаш да бъдеш човек с голямо "Ч", с добро сърце и огромно желание да даряваш щастие, бъди добре дошъл сред нас!

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!