Включи се в серия от онлайн разговори с вдъхновяващи жени и организации, които подкрепят правата на жените

Включи се в серия от онлайн разговори с вдъхновяващи жени и организации, които подкрепят правата на жените

Клуб "PTPI Делфините", PTPI "The Dolphins", Варна
Мисията е от 15 март 2021 до 31 март 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Всяка вечер в продължение на 11 дни нашите доброволци ипоследователи в Instagram можеда да слушат вдъхновяващи разкази-интервюта, водени от нашата PR-ка Цвети.

Основни теми бяха защо всеки гост е започнал своята дейност, какво го мотивира да продължава. Поговорихме си с тях как се е променила работата им около пандемията, а с някой и как са започнали в пандемия. Освен факти около самите гости, в някои се развиха и дискусии породени от нашия хост, или от коментари в чат пространството на live-а.

За всички нас беше изключително удоволствие, че се срещнаме с толкова млади и вдъхновяващи жени.

А чрез Facebook събитието се надяваме да сме обогатили знанията и на други, не само на нашите доброволци около "Правата на жените".

Какво?

Във Facebook ще протече дискусия за "Правата на жените", как те са се променяли и какво са постигнали. А в Instagram ще се проведат редица срещи на живо под темата "Правата на жените".

Кога?

От 15/3 до 31/3 от 18:30ч.

Къде?

В събитието "Жена-майка-героиня" в нашата Facebook страница. Както и във всеки наш Instagram Live - ptpi_thedolphins.

Нужна екипировка?

Устройство и интернет

Защо?

В духа на темата на месеца "Правата на жените" и ние, и нашите доброволци откриваме колко са се променили нещата. В момента имаме правото да работим, да гласиваме, а преди 100г. не сме ги имали. Това, което сега за нас е даденост, на някои жени им е коствало всичко. 

А чрез срещите в Instagram Live-овете ни искаме да дадем гласност на всички тези фондации, организации, проекти и общностни да се покажат. Трябва да е ясно какви хора стоят зад такива идеи и защо. Важно е да се зная, че стоят зад всеки свой пост и всяко стое твърдение. Някои от гостите ни са започнали работа преди години, но някои много скоро.

Съсредоточихме се върху това да представим различни гледни точки, но и различна ангажираност. В някои се говори и за политика, в други - само за култура. И за нас беше от значение да поговорим с различни хора и различни мнения по темата "Правата на жените".

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ГОСТИТЕ (от името на гостите):

  • Polifemme Podcast е разказвателен подкаст за историите на жените, които променят политиката. Всеки епизод проследява живота и дейността на жена от политическия и обществения живот - в миналото и в съвремието, в България и по света. Идеята на подкаста е да покаже добрите примери от света на политиката и да вдъхнови младите хора да се поинтересуват повече от тези теми, да бъдат информирани и активни граждани, които вярват в способността си да постигнат промяната. Извън самия подкаст се стремя да съм активна и в социалните мрежи, където посвещавам публикации на повече жени политици и активистки и предлагам допълнителна информации по темата за жените във властта.
  • “Голяма работа” е инициатива, която свързва артистки и представители на обществено значими работни сектори. Концентрираме се върху проблемите на труда във рамките на феминизирани работни сектори, които често са ниско платени и стигматизирани като второстепенни. След провеждане на работилница с участниците, водена от социоложката Леа Вайсова, артистките ще създадат материали под мотото „Голяма работа”. Произведенията ще бъдат представени на специално събитие и предоставени за безплатно ползване онлайн. Образите ще съпътстват и информационната кампания, която вече стартира в социалните ни профили.
  • Български център на жените в технологиите (BCWT) е организация, която вдъхновява, мотивира и подпомага момичета и жени да намерят своето място в дигиталния свят. Тя работи в подкрепа на женското лидерство и увеличаване на професионалното участие на жените в дигиталната индустрия, наука и предприемачество. BCWT инициира и партнира при реализацията на регионални и международни иновативни проекти, организира обучения и тематични събития и стимулира сътрудничеството в областта на научните изследвания, обмена на добри практики и мобилизирането на ресурсите в сектора на ИКТ. Създателите и членовете на Центъра вярват, че колкото повече жени в България и по света станат част от развитието на дигиталната индустрия, толкова по-успешни и разнообразни ще бъдат нашите компании и продукти в бъдеще.
  • Академия "Екатерина Каравелова" е създадена през 2017. През 2018 създадохме форматът "ТЯ в..." с цел да показва и разказва историите на жените, които всеки ден правят невероятни неща, но не са известни. Споделяйки историите си, те вдъхват увереност на други жени да преследват целите си, докато в същото време получават заслужено признание. Срещите ни със стотици жени всеки месец ни вдъхновиха да дадем началото и на програма за личностно развитие за момичета и млади жени "ТЯ съм АЗ". В нашата работа ние се водим от ценностите Любов, Свобода и Мъдрост, а двигател на нашите дейности е екипът ни от доброволци и посланици на каузата ни в различни градове.
  • От Окрилена правим медийни кампании, с които да популяризираме равенството като тренд и да покажем един нов набор от ценности на българското общество.
  • Наш ред е първата платформа за активизъм и female empowerment в социален, културен и политически аспект в България.
  • Целта на Бунтовница е да направи феминистична информация достъпна за масовата жена. Идеята е, че повечето такава информация е на английски; освен това, много от феминистичните български страници имат прекрасен контент, но сякаш основните бази на феминизма не са покрити и жените (и мъжете) не могат да разберат посланията на тези страници. И тук идва бунтовница.
  • Women Envision е общност, която цели да даде възможност на жени да споделят истории едни с други, за нещата, с които се сблъскват в живота. Много общества за жени се фокусират върху историята за успеха, но ние искаме да представим и историите, които преодоляваме тихомълком и сами. Историите за трудности, несигурност, предизвикателства и чрез това да помогнем да се нормализират тези теми и да се говори повече за тях, което ще подпомогне и в борбата за равенство и женски права.
  • Emprove e фондация, която зад мотото „Тук сме. Има ни. Не си сама!“ подкрепя жени, преживели насилие дългосрочно, в посока тяхната повишена независимост. Всичко, което правим за жените е напълно безплатно - психологическа и юридическа подкрепа, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи (#ИзкуствотоПробужда), онлайн платформа за личностно развитие, както и изграждане на първа по рода си общност на #ЖенитeSurvivors. Emprove стои и зад кампанията за ранна превенция на насилието #РаноБудна. Целта ни е да сме до жените, излезли от връзка с насилник, в създаването на един нов, независим живот, както и превантивно да пробудим жени и момичета, които се намират в потенциално опасна връзка и да им предоставим безплатна подкрепа в навременното излизане от нея. По-широката ни цел е цялостно повлияване на обществените нагласи и подкрепа, насочени към жени и момичета в подобна ситуация, вкл. въвличане и повишаване на усещането за лична отговорност в ключови за процеса на овластяване и икономическа независимост страни като работодателите.
  • Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация. Ние работим за гарантиране на правата на момичетата и жените, за повишаване на информираността на обществото относно половите стереотипи и за тяхното изкореняване, за премахването на всички форми на дискриминация и насилие, основано на пола, както и за постигането на реална равнопоставеност между половете.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Всеки може да участва в дискусията във Facebook събитието - "Жена-майка-героиня". Както и във всеки наш Instagram Live - ptpi_thedolphins.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!