Включи се в Седмицата на професиите и научи повече за озеленяването и приготвянето на храна за хора в неравностойно положение

Включи се в Седмицата на професиите и научи повече за озеленяването и приготвянето на храна за хора в неравностойно положение

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 23 October 2023 до 27 October 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

От 23 до 27.10.2023 г., ние – учениците от СУ „Иван Вазов“ – град Вършец, се включихме в предизвикателството Седмица на професиите. Решихме, че това е начин да покажем наученото от нас, като едновременно помогнем на ученици в неравностойно положение и за облагородяване на училищния двор.

Часовете по практика в понеделник и сряда момичетата и момчетата от професия „хлебар-сладкар“ посветиха на приготвяне закуски, ястия и десерти, които по традиция се раздават на деца и ученици от социално слаби семейства. Групата „техник-озеленител“ се включи в организираното почистване, боядисване на пейки, затревяване и поддържане на цветните масиви в училищния двор. Съвместно работихме върху книжката, съдържаща информация и рецепти за алтернативни храни, която форматираха единадесетокласниците. Потрудихме се, генерирахме идеи, забавлявахме се. На финала всеки беше доволен от реализираното и мотивиран да се развива, твори и работи в България.

Линк към книжката:

https://www.calameo.com/read/0061640028b585d68e193

Соня Симеонова


Какво?

Имаме на разположение пет дни, в които да покажем как се успява, какъв е пътят от училище до работното място, лесно ли се гради кариера и какви качества са нужни. Чрез своя труд ще получим възможността да преценим сами за себе си дали конкретната професия ни е по мярка и притежаваме ли нужните качества, за да се справим. В работата си поставяме акцент и върху Световния ден на храната чрез приготвяне на закуски и създаване на електронна книжка, съдържаща информация за алтернативните храни.

Кога?

От 23 до 27 октомври 2023 г.

1. Организирано почистване, затревяване и поддържане на цветни масиви в училищния двор (техник-озеленител), посещение в селскостопанска аптека;

2. Приготвяне на ястия, с които се подпомагат ученици в неравностойно положение;

3. Публикуване на електронна книжка „Алтернативните храни – път към хранителната сигурност“


Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Нужна екипировка?

Брашно, захар, сол, сметана, колбаси, кашкавал, сирене; мотики, гребла, тревна смеска.

Защо?

Това е шанс да представим придобитите от нас професионални умения.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорници: Галена Митова, Соня Симеонова и Цветелина Димитрова 9 в клас. Ако имате въпроси за сроковете и подготовката, потърсете ни в класната стая или на месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!