Включи се в раздаването на хранителни пакети и сувенири на самотни възрастни хора в района на Вълчи дол

Включи се в раздаването на хранителни пакети и сувенири на самотни възрастни хора в района на Вълчи дол

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 8 декември 2021 до 22 декември 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Още една успешна мисия за месец декември. Доброволците от клуб "Усмивка" подариха хранителни продукти с коледно настроение в добавка на общо 15 самотни хора от Вълчи дол, Михалич, Брестак и Генерал Киселово. След предварителна подготовка на коледни сувенири(картички с пожелания, играчки и гирлянди за елха), закупуване на елхички и пакети с хранителни продукти за празничната коледна трапеза, доброволците обходиха само за един след обяд на 22.12. от 12.30 до 17.45 девет самотни жени и един мъж от Вълчи дол. Пакетите на една жена и един мъж в Генерал Киселово бяха поднесени от доброволката Ени, която живее в това село. Една жена от село Брестак беше посетена лично от координатора на клуба, пакетите на двама самотни хора от Михалич бяха отнесени от живущи там, по наша молба. Срещите отново бяха вълнуващи. Говорихме си, украсявахме заедно елхите, подарихме им картички, те ни почерпиха и ни разказаха за пореден път тъжната си съдба, а ние им дадохме надежда,че няма да са сами, че децата и внуците ще ги посетят и заедно ще посрещнат празника. Оставихме им телефони за връзка с нас в случай, че имат нужда от помощ при влошаване на зимната обстановка. Поплакахме, посмяхме се и си на тръгване си пожелахме все пак да посрещнем празника с настроение. Както винаги срещите бяха много емоционални. Ние бързахме, защото ни чакаше път и други хора, а те ни гледаха умоляващо да останем поне още малко и не ни пускаха докато не свърши всичко в подготвените кутии за почерпка. Срещите бяха заснемани от професионален фотограф на time heroes Денислав Стойчев, който на раздяла ни сподели, че е снимал и други благотворителни кампании, но за първи път присъства на срещи, в които социалния контакт се оказва по-важен от пакета с хранителни продукти. Надяваме се в снимките, които направи да е уловил емоцията по време на тези посещения. Тръгнахме си с обещание да им направим снимки като подарък за следващото ни посещение. Весела Коледа и здрава Нова година на нашите приятели! Довиждане и до нови срещи!


Какво?

"Да подарим усмивка на самотен човек" - тази идея се появи още през 2019 година, когато осъществихме успешна благотворителна кампания в социалните мрежи, чрез платформата на фондация BCause, DMS кампания, продажба на картички и сувенири, разлепване на информационни постери в града и участие в училищния Коледeн базар.

Събраните средства бяха внесени по дарителска сметка в бюджета на училището и оттогава досега, вече две години, посещаваме самотни хора в нашия град и селата Михалич, Брестак и Генерал Киселово по повод различни традиционни празници - Коледа, баба Марта, Великден.

Основната идея е да ги подпомогнем за празничната трапеза с пакет с хранителни продукти, но винаги им подаряваме и малки ръчно изработени сувенири от нашите доброволци. Тази година плануваме да посетим 10 самотни хора в града и 5 в селата от общината (Михалич и Генерал Киселово по 2 -ма и Брестак - една жена). Този път имаме страхотна идея - да ги изненадаме за Коледа с елхичка, която да декорираме с ръчно изработени играчки от тесто и макарони и гирлянди от гланцови блокчета и ленти за цветя.

Разбира се, ще им подарим и традиционната картичка с пожелания от доброволците на клуб "Усмивка". Предполагам, че задачите на доброволците са вече ясни - избор и закупуване на елхички, изработване на коледни сувенири (картички, играчки и гирлянди за елха), подготовка на хранителни пакети и обход на самотните хора в навечерието на един от най-светлите християнски празници - Рождество Христово

Кога?

8 - 21 декември - изработване на сувенири.

22 декември - обход на самотните хора.


Къде?

Във Вълчи дол и селата от общината. Няма да има организирано пътуване, така че транспорт не е необходим.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Не е лека съдбата на възрастните хора заради натрупалите се години, увеличилите се болести и ниските пенсии. Но най-тежкото от всичко е самотата. Тя ги убива бавно и мъчително. Останали без своите любими съпрузи (съпруги) и деца, далече от тях в големите градове или дори в чужди държави, те разчитат на помощ от социалните работници и лични асистенти, назначени им от общината.

По-голямата част от времето са сами между четири страни в компанията на радиото или телевизията. Нямат социални контакти и както те казват, "никой не им отваря вратата", за да ги поздрави, да си поприказва с тях, да им разкаже нещо от външния свят, те да споделят своята мъка, да поплачат или да се посмеят заедно.

Ето затова те чакат младежите от клуб "Усмивка" с нетърпение за всеки празник. Защото се чувстват приятно в тяхната компания, защото някой се е сетил за тях, защото има с кого да споделят своята тъга и да се порадват на младите хора, които идват не само да им донесат хранителни продукти, но и настроение за предстоящите празници. Срещите са изключително трогателни със смесени емоции, но винаги завършват с усмивки. Трудно е да се опишат, затова каним всички желаещи изпитат тези емоции да се свържат с нас. Със сигурност имаме нужда от помощ. Елате, вижте, почувствайте и със сигурност ще искате това да се повтори.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!