Включи се в предизвикателство по повод Международния ден без тютюнев дим

Включи се в предизвикателство по повод Международния ден без тютюнев дим

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 17 ноември 2020 до 21 ноември 2020
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Нашата инициатива "Един ден без цигари - няколко добри дела." беше проведена по повод Международния ден без тютюнопушене - 19.11.2020 г. и по идея на сдружение "България без дим". Ограничени в контактите поради дистанционното обучение, в което сме вече 4 седмици, решихме да направим тази кампания в социалните мрежи. На 17 ноември споделихме първото послание, в което запознахме нашите приятели със съществуването на такъв ден, като ги помолихме да извършат благотворителна инициатива на цената на кутия цигари и да ни изпратят разказ за нея. Идеята беше пушачите да не пушат един ден и да спестят пари за благотворителност, а непушачите да агитират своите приятели пушачи да направят това. на 18 ноември доброволките Цвети и Гери разпространиха флаери по хранителните магазини в града, с молба да бъдат раздавани на пушачите, които си купуват цигари. На 19 ноември публикувахме ново напомнящо послание, в което уточнихме координати за изпращане на разкази. От споделените с мен и доброволците добри дела, разбрахме, че някои от пушачите са дарили книги(г-жа Радева, В.дол), други - хранителни продукти в кошница на БЧК (г-жа Ганчева, Варна), а трети са нахранили бездомни котета(Даниел и Динко, Варна) и бездомни кученца(Мария, В.дол). В инициативата се включиха и учители от нашето училище, които дариха шоколади на деца със СОП (г-жа Петкова), а други помогнаха с хранителни продукти на болен колега, в карантина(г-жа Савова). А по получените лайкове, ни става ясно, че много хора са харесали идеята. Започвайки тази мисия сме били далече от мисълта, че ще убедим пушачите да откажат цигарите, но се надяваме поне да сме ги накарали да се замислят колко и какви добри дела могат да извършат на цената на кутия цигари - на себе си ( да опазят своето здраве), на близките(да им спестя вредният цигарен дим), на нуждаещите се(чрез благотворителност) и на околната среда(като опазят нейната атмосфера). https://www.facebook.com/marmihpet/

Какво?

По повод на Международния ден без тютюнев дим решихме да организираме инициатива в социалните мрежи. Написахме послание, в което отправихме предизвикателство към пушачите да спрат цигарите за един ден, а спестените пари да използват за благотворителна цел по техен избор. А непушачите да помогнат на приятел - пушач да направи това. Освен това подготвихме флаери, които ще разпространим по магазините и ще бъдат подавани на купувачите с кутия цигари. Идеята почерпихме от писмо на сдружение "България без дим", което беше разпространено по училищата от РУО, Варна.

Кога?

17.11. - начало на кампанията по разпространение на идеята, 19.11. - евентуална реализация, 21.11 - край на срока за споделяне на разкази.

Къде?

Приятелите в социалните мрежи са от различни градове и села, така че очакваме активност от цяла България. Не, транспорт не е необходим.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Знаем, че тютюнопушенето е вредно за нашето здраве. Знаем също,че много хора са пристрастени към него. С нашето предизвикателство се опитваме да ги мотивираме да спрат цигарите поне за един ден с което ще направят добро на себе си (за своето здраве), добро на близките (ще им спестят вредата от дима), на другите хора (с реализирането на благотворителна цел) и на околната среда (с по-малко замърсяване на въздуха). Така с една мисия ние извършваме няколко добри дела. Всеки, който участва, печели! 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Като се свържат с координатора на клуба във ФБ - Мария Петкова или на e-mail: marmihpet@abv.bg


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!