Включи се в отбелязването на празника на българската писменост и култура като популяризираш стари български думи

Включи се в отбелязването на празника на българската писменост и култура като популяризираш стари български думи

Клуб "Добряци", СУ "Св. Климент Охридски", Аксаково
Мисията е на 24 May 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Две седмици преди празника се свързахме с Виктория Бешлийска и получихме разрешение да ползваме формата на нейния блог за думите. Започнахме да действаме и планираме . Трудно беше да изберем най-красивите и интересни думи и от тях да създадем малки папируси, които навихме и завързахме с панделка. В деня на празника сред празничната глъчка в двора на училището добряците се пръснаха да раздават красивите слова. Удоволствие беше за тях да видят учудването на децата, когато прочетат значението и смисъла на своята думата.

Надяваме се, че в този ден всеки занесе по една българска вълшебна дума вкъщи и малко любов към българското. Наричаме го, да бъде! Честит празник!


Какво?

Тази мисия започна с идеята Добряците да се включат по оригинален и полезен начин в отбелязването на най-важния български празник - 24 май. Хубаво е дори в празничните дни да научиш нещо ново и интересно. Затова възникна идея доброволците да подаряват малки папируси с думи. Думи стари, забравени, красиви и вълшебни.

Един от координаторите се свърза с прекрасната авторка Виктория Бешлийска, която има авторски блог “По дирите на думите “, в който разказва за родния език, богат на диалектни думи, чуждици, архаизми и безкрайното море от смисли и знание. В блога си тя пресъздава етимологията, произхода и смисъла на стари думи, които ние помолихме да ползваме за празника. Авторката на “Глина” и “Сърце” с радост ни позволи да използваме старите красиви слова, за да ги съживим отново.

Кога?

На 24 май.

Къде?

В двора на училището.

Нужна екипировка?

Всичко е подготвено предварително.

Защо?

24 май е най-големият и най-важният празник, който ни помага да не забравяме красивите ни български думи и традиции. Наша цел и мисия беше да събудим интереса към думи като: деяние, денувам, познайник, живителен, милувка, синева, будност, армаган, взор, чешит, сиреч и т.н. Защото чрез речта ни оживява българщината и родолюбието.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с координаторите на Добряците.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!