Включи се в отбелязването на 18 ноември - Международен ден без тютюнопушене

Включи се в отбелязването на 18 ноември - Международен ден без тютюнопушене

Клуб "Добротворци", ОУ "Иван С. Тургенев", Разград
Мисията е от 18 ноември 2021 до 30 ноември 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Отбелязахме онлайн 18 ноември – международен ден без тютюнопушене. Учениците се запознаха с интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Оттам научиха за вредата от тютюнопушенето, какво е пасивно тютюнопушене, както и подобряване на здравето при отказване на цигарите. Дадоха си сметка за пагубното въздействие на цигарите върху човешкия организъм, изградиха умения за непримиримост към тютюнопушенето и вътрешна убеденост, че не трябва да посягат към цигарите. След осмисляне на всичко това, което са прочели и разбрали, им бе поставена задача да нарисуват своето виждане по проблема.

Международният ден без тютюнопушене вдъхнови децата, които чрез творчество представиха вредните последици от тютюнопушенето. Изключително вдъхновяващо е, че разбраха цената на здравето си и изразиха своята позиция срещу вредното въздействие на тютюнопушенето с рисунки.

В първия присъствен ден след 1 месец онлайн обучение за тях- на 29.11. 2021 (понеделник), бе поканена медицинската сестра на училището в класната ни стая да изнесе и тя лекция на учениците. Представи им мултимедийна презентация за превенция на тютюнопушенето, както за вредите, които причинява и за ползите ако не пушим. Присъства и класният ръководител - Гюлсевер Мустафа. Проведе се интересна беседа с учениците и децата получиха много брошури по темата. След края на часа, няколко ученици и медицинската сестра раздадоха специални брошури на всички класове от 1-ви до 4-ти клас в училището и на директора – г-жа Милена Oрешкова.

Същият ден в часовете за Занимания по интереси, учениците работиха в 2 екипа и изработиха 2 тематични постера, които са закачени във фоайето на училището.

В срок до 30.11. 2021 с проведената превантивна  кампания се включихме в инициативата на Общински съвет по наркотични вещества, гр. Разград - „Доброволчеството носи щастие“.

Какво?

Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международният ден без тютюнопушене.
Тази година Министерство на здравеопазването определя за 18 ноември 2021 г. мото на кампанията да бъде: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“.

В глобален мащаб, тютюнопушенето е една от доказаните водещи, но предотвратими причини за болестност и смъртност. Тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват. В България, 34,5 % от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА), а тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето, води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

Учениците ще се запознаят с интернет страницата на Министерство на здравеопазването. Оттам ще научат за вредата от тютюнопушенето, какво е пасивно тютюнопушене, подобряване на здравето при отказване на цигарите. Ще осмислят пагубното въздействие на цигарите върху човешкия организъм, изградят умения за непримиримост към тютюнопушенето и вътрешна убеденост, че не трябва да посягат към цигарите. Ще нарисуват своето виждане по проблема. Ще поканят мед. сестра, когато започнат присъствено в училище да им изнесе лекция и да се проведе беседа. Доброволците ще изготвят постери и брошури, които да разпространят на всички класове в начален етап. След приключване на превантивната кампания, те ще опишат всичко в номинация за инициативата на Общинския съвет по наркотични вещества, гр. Разград - „Доброволчеството носи щастие“, в срок до 30.11.2021 г.

Кога?

от 18.11.2021 до 30.11. 2021 

Къде?

 от 18.11. 2021 до 26.11.2021 онлайн , а на 29.11. и 30,11. 2021 в  ОУ "Ив.С.Тургенев"- гр. Разград присъствено.

Няма нужда от транспорт.

Нужна екипировка?

Не

Защо?

За да може доброволците да разпространят сред повече ученици докъде води тютюнопушенето - до пагубното въздействие на цигарите върху човешкия организъм. Учениците да изградят умения за непримиримост към тютюнопушенето и вътрешна убеденост, че не трябва да посягат към цигарите.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Да се свържат с нас на тел. 084 66 27 21 или на имейла на училището: ou_turgenev.bg@abv.bgСпечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!