Включи се в отбелязването на 13 ноември - Световния ден на добротата

Включи се в отбелязването на 13 ноември - Световния ден на добротата

Клуб "Добротворци", ОУ "Иван С. Тургенев", Разград
Мисията е от 2 ноември 2021 до 13 ноември 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

учениците от 4 "б" клас от ОУ "Ив.С.Тургенев"-гр.Разград в условията на обучение от разстояние в електронна  среда отбелязахме  

13-ти ноември-световен ден на добротата. Събрахме всички инициативи в електронен. мултимедиен продукт-видеоклип  с име "Нашата приказка за доброто"  С всички инициативи в този проект по отбелязване на 13-ти ноември-световен ден на добротата се включваме и във Второто издание на конкурса за класови дейности по Позитивния превантивен календар, който е обявявен от Община Разград и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Разград.

ЦЕЛИТЕ, КОИТО СИ ПОСТАВИХМЕ СА:

Сплотяване на КЛАСА; да покажЕМ НОВИ ИНИЦИАТИВИ И добри практики за изграждане на класов екип; РазвиВАНЕ НА умения и компетентности за преодоляване на противоправното поведение У УЧЕНИЦИТЕ; РАЗВИВАНЕ НА ПОЗНАВАТЕЛНА И СОЦИАЛНА АКТИВНОСТ КЪМ ПОЗИТИВНИ ДЕЙНОСТИ; СТИМУЛИРАНЕ НА ТВОРЧЕСКОТО СЕБЕИЗРАЗЯВАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ; ДОБРОВОЛЧЕСТВО И ДОБРОТВОРСТВО.

В часовете за занимания по интереси в ЦДО дискутирахме по темата за доброто. Всеки разказа за добрите постъпки, които е правил. Учениците написаха съчинения.По случай 100-годишнината на Български младежки Червен кръст-Перник, се включихме в организирания от БМЧК Конкурс за рисунка на    Тема “Добротата ще спаси света”.В ЧАСОВЕТЕ ЗА ЗАНИМАНИЯ ПО ИНТЕРЕСИ НЯКОЛКО ДЕНА СЕ ПОДГОТВЯХМЕ ЗА световния ден на добротата. ПРОУЧИХМЕ фолклора и потърсихме примери на добри постъпки в народното творчество.ИЗГЛЕДАХМЕ И ПРОЧЕТОХМЕ приказки И ПРИТЧИ, в които доброто и справедливостта побеждават.Четейки приказките и книгите се убедихме, че доброто е да живееш в бедност и да делиш последния си залък с непознат. Или да ходиш гол, защото си дарил ризата от гърба си на ближния. ЗАПОЗНВАЙКИ СЕ С Книгата “От сърце” на Алисън Грийн УЧЕНИЦИТЕ РАЗБРАХА какво е да си мил и добър. КОПИРАХА примери за добрини, лесно изпълними в ежедневието, които подобряват средата в общността, променят добротвореца и помагат на онези, които имат нужда от помощ.

А добротата често се крие в дребните жестове, които не костват библейски усилия, но са наистина важни за другите.Осъзнахме, че Добрина е да отстъпиш мястото си на опашката, особено ако не ти се чака дълго. Добрина е да помогнеш на възрастен човек с тежките торби. Или да приемеш в играта си всички. ИЗДИРИХМЕ пословици, поговорки и мисли за доброто и добрите постъпки. Идеите в книгата са ясни и вдъхновяващи, те помогнаха на учениците да осъзнаят, че могат да вършат добри дела всеки ден, а най-важно е да са извършени от сърце. Разбраха, че добротата идва под много форми, НО ВИНАГИ ОТ СЪРЦЕТО. ЗАПОЧНАХМЕ С малки добрини: ученици нахраниха бездомни кучета и котки, дадоха им вода.Проведохме ОНЛАЙН "час на доброто", на който поканихме и г-жа Гюлсевер мустафа-класен ръководител на 4 "б" клас. Рецитирахме стихотворението "Песен за доброто" на НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ и изпяха песента "Доброта".Настоящият ни  онлайн поздрав  бе изпратен по ел. поща НА НАША СЪУЧЕНИЧКА, КОЯТО е настанена в Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи без увреждания(т. нар. "къщички"); на ИНСТИТУЦИИ в община Разград:ЦПЛР-ЦРД гр.Разград;ЦПЛР-ЦУТНТ; ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА /ДСХ/ гр. Разград;МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ В ОБЩИНА РАЗГРАД и др.

Какво?

В условията на обучение в електронна среда, решихме да отбележим 13 ноември - Световния ден на добротата - с различни инициативи.

Сред тях са:

- участие в конкурс за рисунка по темата;
- съчинение;
- помощ на бездомни животни;
- да се обърнем към фолклора и да потърсим примери за добри постъпки в народното творчество;
- да разкажем приказки(притчи), в които доброто и справедливостта побеждават;
- да прочетем/издирим и запишем пословици и поговорки за доброто и добрите постъпки;
- да разучим песен/ стихове за доброто и да поздравим онлайн нашите съученици, учители с направата на видеоклип за цялостната ни мисия по подготовката. 

Кога?

Подготовката е от 2.11. 2021 до 13.11.2021 г. Официалното излъчване и публикуване на видеоклипа - на 13.11.2021 до 20.00 ч.

Къде?

Няма нужда от транспорт.

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Доброта е качеството, благодарение на което отделяме време на другите и им помагаме, вникваме в преживяванията на хората около нас и улесняваме живота им, доколкото можем.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

https://www.facebook.com/groups/297808687687820

Четвърти “б” клас - тургеневци.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!