Включи се в мисията "Зелени заЕДНО" и посади дръвчета на различни места в Бургас

Включи се в мисията "Зелени заЕДНО" и посади дръвчета на различни места в Бургас

Клуб "ДоброТворците от Бургас", неформална група "НЕГ, АЕГ, ППМГ, ПГРЕ, НУМСИ, ПГЧЕ, ПГЕЕ, Медицински университет София, Лицей Луи Велики Париж", Бургас
Мисията е от 8 януари 2021 до 15 февруари 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Януари, или „Месецът на новото начало“, постави старта и на новата ни инициатива. През последните месеци статистики показват, че въздухът и средата, в която живеем стават все по-благоприятни благодарение на масовата изолация на хората. Въпреки това, парковете ни продължат да бъдат покрити в пластмаса, обезлесени и занемарени.

С екипа решихме да започнем промяната към една по-зелена и по-здрава 2021 като отдадем нужното внимание на кътчетата, които се нуждаят от това. В рамките на един слънчев неделен ден успяхме да засадим 54 дръвчета в един от прекрасните паркове за срещи и разходка в нашия Бургас, а именно парк „Минерални бани“.

Една дузина дръвчетата също намериха своя дом в обозначени територии около Младежкия културен център – домът на бургаската младеж, който се намира в самата сърцевина на града.

„Засаждането на фиданките неминуемо беше едно изживяване, от което силно се нуждаех. Отдавна не бях ходил на подобна разходка с кауза, въпреки обичта ми към природата, а добрата компания от ентусиазирани приятели допълнително подсили емоциите. С липса на опит практическата част беше изключително интересна и предизвика много смях и усмивки“, сподели Симо. “Проектът беше един страхотен старт на новата година. Неделята беше изпълнена с куп забавления и най-важното – с куп посяти дръвчета, които ще разкрасяват парка и ще помагат на околната ни среда за години напред“, допълни Роси.

Залесяването ни даде както много позитивни емоции, така и повод да се замислим как нашата промяната е една малка капка от всичко, което можем да постигнем заедно. Благодарим на Гората бг., че ни предостави прекрасните фиданки.

Продължаваме напред по-зелени, по-свежи и по-силни.


Какво?

Състоянието на околната ни среда е отражение на грижите, които полагаме за нея. През последните месеци с групата ДоброТворци забелязахме, че има части от по-малките паркове и не само, които се нуждаят от нашето внимание и бързи действия. Ние стартирахме с почистването на градинката около пространството, където ежедневно се събират млади таланти - Младежкия културен център. 

Междувременно се роди и идеята за проекта ни „Зелени заЕдно“. Нашето желание е да заменим всяко изхърлено шише или отпадък с посята фиданка, която да направи града ни по-зелен и по-чист за всички.

Нашият екип получи около 100 фиданки, които ще засадим на различни места в Бургас, като първите вече бяха засети. Така до няколко месеца ще имаме малко по-пъстър град и много разцъфващи дръвчета.

Кога?

Проектът „Зелени заЕдно“ стартира още на 08.01, когато бяха посети първите 10 дръвчета в обособени места около Младежкия културен център. Останалите ще намерят своя дом по време на ДоброТворчески поход, който ще се проведе на 30.01.

Къде?

Засаждането ще е на различни места в Бургас, както и по време на похода.

Нужна екипировка?

Единственото, което ще ви е нужно са ръкавици, торбичка, в която да събирате отпадъците, ако видите такива, и желание заедно да направим нашия Бургас по-зелен.

Защо?

По-чисти, по-подредени, по-зелени, по-свежи. Такива трябва да бъдат парковете и градините, където прекарваме време с приятели и семейство, където водим децата, където разхождаме домашните си любимци. Промяната ще бъде осъществена от нас и започва сега. Вярваме, че с малките действия, които предприемаме, ще подобрим значително града ни, правейки го още по-прекрасно място за живеене.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Ако имаш интерес можеш да ни намериш тук: https://www.facebook.com/BurgasLikesYouth


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!