Включи се в кампания за популяризиране на четенето в училище

Включи се в кампания за популяризиране на четенето в училище

Клуб "СуперЧетвъртокласници", ОУ "Св. св. Кирил и Методий", Ловеч
Мисията е от 1 април 2021 до 23 април 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

След провеждането на обучения, свръзани с темите за медийната грамотност, формирането на знания за значението на гражданското общество, учениците, съвместно с учителите разработиха малък проект за подобряване на живота в училището. Децата решиха да направят кът за четене в коридора, като идеят е да се ограничат неприемливите поведенчески прояви в междучасията, децата да се ангажират с четене през свободното си време, да се засили техния интерес към детската и художествената литература, в неформална обстановка да се подобри позитивната комуникация между подрастващите. Учениците кандидатстваха с тази идея по проект "От идеи и действия до гражданска осъзнатост в училище" и спечелиха 300 лв за финансиране. Кътчето за четене е разположено на третия етаж на училищната сграда, където се обучават учениците от начален етап. Две седмици по-късно оборудване и оформяне на библиотека в коридора се случи и за учениците от пети до седми клас. 

На 02.04. беше международният ден на детската книга. В тази връка, за да  вдъхнат любов към четенето, ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" записаха видео послания, в които препоръчват на други ученици да прочетат любимите им книжки. Тези послания бяха изпратени на учениците в СУ "Тодор Кирков", град Ловеч. Видео посланията може да видите тук: https://oukirilimetodiylovech.eu/novini/2-april-mezhdunaroden-den-na-detskata-kniga.html

Международният ден на книгата - 23.04, беше отбелязан с няколко дейности.

 • Учениците от прогимназиален етап организираха четене на приказки. Те посетиха ПГ, както и всички класове от начален етап, прочетоха им любимите си приказки и организираха викторина с награди.
 • Всички класове взеха участие в конкурс по краснопис, като най-красиво написаните текстове бяха отличени.
 • Учениците от прогимназиален етап подготвиха табло, посветено на четенето, наблягайки на причините, които правят книгите важни за нас.

Какво?

След провеждането на обучения, свръзани с темите за медийната грамотност, формирането на знания за значението на гражданското общество, учениците, съвместно с учителите от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - град Ловеч разработиха малък проект за подобряване на живота в училището. Идеята на дейностите е да се ограничат неприемливите поведенчески прояви в междучасията, децата да се ангажират с четене през свободното си време, да се засили техният интерес към детската и художествената литература, в неформална обстановка да се подобри позитивната комуникация между подрастващите.

Дейностите, които се планираха през месец април, са следните:

 • откриване на кътове за четене - един за учениците от начален етап и един за учениците от прогимназиален етап;
 • разпространение на видео послания на учениците към техни съученици с цел популяризиране на четенето;
 • тържествено отбелязване на 23 април - Ден на книгата 

Кога?

 • Изпращане на видео послания с цел популяризиране на четенето - 02.04
 • Откриване на кътове за четене - 12.04 от 13:30
 • Тържествено отбелязване на деня на книгата - 23.04


Къде?

Град Ловеч, ОУ "Св. св. Кирили Методий"

Нужна екипировка?

Необходими материали:

 • мебели за кътовете за четене - диван, рафтове за книги
 • книги
 • флипчарти, картинки, моливи, флумастери

Защо?

Сред учениците от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", които са от ромски произход, е изключително важно да се популяризира четенето на книги, за да може да развиват и усъвършенстват четивната си грамотност. Чрез кътовете за четене в междучасията се цели намаляване на неприемливите поведенчески прояви и подобряване на позитивната комуникация между подрастващите.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Ако искате да ни съдействате, свържете се с координатора на клуб "СуперЧетвъртокласници" - Весела Димитрова / https://www.facebook.com/vessyzvezdelinova/ /


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!