Включи се в кампания „Походът на книгите“ и помогни на третокласниците да открият магията на четенето

Включи се в кампания „Походът на книгите“ и помогни на третокласниците да открият магията на четенето

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 17 April 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Споделеното четене е общуване, съпреживяване, опит да покажеш на другия парченце от себе си. В това се убедихме днес ние – учениците от 3 б клас и доброволците в СУ ”Иван Вазов” – град Вършец. Всъщност това не беше просто инициатива, а сближаване чрез магията на четенето. Бяхме щастливи да сме в ролята на водачи из дебрите на българската литературна съкровищница. С вдъхновение разказвахме за класиците на нашата литература и за техните най-известни творби. Най-голямата им награда беше пламъчето в очите на третокласниците, които бяха равностойни партньори в споделеното четене – доказаха, че могат и обичат да четат, драматизират, рецитират. Представиха ни българската народна приказка „Най-хубавото”. И всички бяхме единодушни в извода, че четенето не трябва да има конкретен повод, конкретна седмица, конкретен ден. Четенето е за всеки ден, защото четящото дете се превръща в мислещ възрастен.

- Биляна Янева

Какво?

По традиция „Походът на книгите“ стартира на 2 април, когато е роден датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Инициативата се организира за 13-та поредна година от Асоциация „Българска книга“. Това е празник на едно голямо богатство – на книги с незабравими герои, книги, с които са расли поколения хора. Нашата задача е да посрещнем третокласниците в кабинета по български език и литература и да организираме „Четяща класна стая“.

Кога?

17.04.2024 г.

Къде?

СУ „Иван Вазов“ – град Вършец, кабинет по български език и литература.

Нужна екипировка?

Интерактивен дисплей, книги, чинове с откъси от произведения на български класици.

Защо?

Когато децата осъзнават ценността на знанието, на уважението към учители и родители, те се превръщат в свободни хора. Нека ги научим на любов и родолюбие, че трябва да подават ръка, да обичат хората, с които живеят и да ценят историята на родовете си. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник - Биляна Янева от 8 а клас. Свържете се с мен в месинджър или ме намерете в класната стая.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!