Включи се в инициативата "Това съм аз и моята мечта" и участвай във фотоколаж с истории

Включи се в инициативата "Това съм аз и моята мечта" и участвай във фотоколаж с истории

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 18 април 2021 до 28 април 2021
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Платформа на гласа на учениците от етническите малцинства - това беше основната идея, която ни беше подсказана от ресурсите на Купата на героите. Разбира се, ние я променихме и създадохме мисия в наш стил - мотивираща, ангажираща, поучителна и много интересна. Решихме вместо рисунки да направим индивидуални снимки на децата от ромското и турското малцинство в нашето училище, като предварително ги информирахме за инициативата, в която участват и снимките, които ще им направим. Доброволците, вече въоръжени с работни листи и въпроси, които ще задават бяха на линия. Организирахме срещи между тях с цел провеждане на предвидените интервюта и заснемане на участниците. След това обработихме снимките и направихме фотоколажи. На въпросите: " Как се чувстваш в смесен клас? " и " Имаш ли приятели от другите етноси?" отговорите бяха " Добре." и "Да.", което още веднъж потвърди впечатлението ни за съществуването на толерантност и разбирателство между етносите в нашето училище. В допълнение те пожелаха да се снимат със своите приятели в класа. Участниците споделиха още своите мечти за професионална реализация. На базата на отговорите на въпроса: " Какво ще направиш за да постигнеш своята мечта?" ние съставихме рецепта за сбъдване на мечти. Всичко това изложихме в постер, който поставихме във фоайето на училището. Още в момента на окачването му се струпаха деца , за да го видят. Имаше дори разочаровани, от това, че не са сред сниманите герои. А това се случи, защото в мисията участваха учениците, които бяха в присъствено обучение - начален етап, 7,8 и 10 клас, а извън проекта останаха тези, които бяха на дистанционно обучение от 5,6, 9, и 11 клас. Надяваме се в бъдеще, когато обстановката в училище се нормализира да включим и тях в наши мисии. Инициативата, която осъществихме успешно още веднъж ни доказа, че всички деца, независимо от етнос, религия и интелектуален потенциал мечтаят. Те имат любима професия и са готови да се борят за осъществяване на своята мечта. Убедени са, че тази борба включва образование и много труд. Надяват се да срещнат добри учители не само в училище, но и в живота, който да им поднесе шансове за сбъдване на тяхната мечта.


Какво?

Идеята ни беше подсказана от ресурса за платформа на гласа на учениците от етническите малцинства. Не е необходимо да търсим друго училище. В нашето има достатъчно представители на ромското и турското малцинство. Решихме да променим малко мисията. Вместо изложба на рисунки, да направим фотоколаж със снимки. Идеята е всяко дете да застане с лицето си и сподели своята мечтана професия с нас. За целта подготвихме въпроси за малко интервю с всяко дете. А какво ще го питаме? Името, възрастта, етноса, мечтаната професия. Как се чувства в смесен клас. Има ли приятели от другите етноси. Еднакви ли са правата и възможностите за изява за всички деца. Какво трябва да направи за да сбъдне своята мечта. Готови сме. Остава да намерим желаещи деца от малцинствата да се включат в нашата инициатива. Пожелаваме си успех.

Кога?

18-28.04.2021 г. след учебните часове с учениците в присъственото обучение.

Къде?

В Средно училище "Васил Левски".

Нужна екипировка?

Работни листи, химикали, фотоапарат и усмивки.

Защо?

Всеки човек мечтае и има право на това. Мечтите не подбират етнически произход, нито религия, нито възраст и ниво на интелигентност. Мечтите са за всички, защото са безплатни. И защото са прекрасна емоция. А да ги споделиш, означава да си пожелаеш сбъдването им на глас. Ето възможност да направите това, мили деца от етническите малцинства. Ние доброволците от клуб "Усмивка" ви даваме този шанс. Попитайте за нас, вашите учители и възпитатели! Потърсете ни в училище! Ще бъде интересно. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!