Включи се в информационна кампания по повод Международния ден без тютюнев дим

Включи се в информационна кампания по повод Международния ден без тютюнев дим

Клуб "ДоброТворци - Master", ПГИ "Д-р Иван Богоров", Варна
Мисията е на 19 November 2020
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Богоровци се включиха за пореден път в отбелязването на Международния ден без тютюнев дим, който се провежда всеки трети четвъртък на м. ноември. Тази година не можаха да изпълнят традиционната си акция „Дъвка срещу цигара“. На призива: "Не пушете! Спечелете здраве!", отправен от „ДоброТворци“, младите хора откликнаха и изработиха постери. Информираха се за вредата от тютюнопушенето върху човешкото здраве, разглеждайки подготвените материали и презентации. Замислиха се, върху негативните статистически данни относно това, че България е страната с най-висок процент на пушачи сред възрастното европейско население и на второ място сред подрастващите момичета в Европа по данни от Здравния профил на страната за 2019 г. Част от младежите решиха да опитат да променят своето и на близките си поведение, свързано с тютюнопушенето.

Какво?

„Да спечелим заедно: един ден без цигари!“ Под това мото преминава Международният ден без тютюнев дим – 19 ноември, който се отбелязва за 50-ти път в света. „ДоброTворци“ се обръщат към съучениците си с призива: "Не пушете! Спечелете здраве!" и ги подканят да се присъединят в инициативата. Призивът е младите хора да развихрят въображението си и проявят творчество, като напишат свои послания към пушачите, направят рисунка, колаж, артинсталация, информационна брошура ....

Кога?

19.11.

Къде?

Ще се използват онлайн комуникационните канали на ПГИ "Д-р Иван Богоров".

Нужна екипировка?

-

Защо?

Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди за цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник за тази инициатива е Виктория от 11 А клас.


Спечелете Купата

Спечелете Купата

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!