Включи се в Деня на европейските автори

Включи се в Деня на европейските автори

Клуб "Библиотека на доброто", ОУ "Добри Чинтулов", Варна
Мисията е на 27 March 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Доброволците от клуб "Библиотека на доброто" взеха участие в организирането на новата европейска инициатива- Ден на европейските автори. На 27 март проведохме онлай четене на поезия с ученици от НПГПТО “М. В. Ломоносов” -гр. София, 39 СУ ”Петър Динеков” -гр. София и 7 СУ “Кузман Шапкарев”- гр. Благоевград. Слушахме едни от най- вълнуващите стихотворения на Леда Милева, Дора Габе, Елисавета Багряна и Петя Дубарова.  По покана на нашия клуб, в училище гостуваха авторите  Събина Георгиева и Терез Никол, които четоха откъси от техни книги.

Какво?

На 27 март 2023 г. за първи път ще бъде отбелязан Денят на европейските автори – най-новата инициатива на Европейската комисия. Тя има за цел да насърчи младите хора да четат повече книги и да им помогне да открият богатството на европейската литература. Стотици училища във всички краища на Европейския съюз ще проведат четене на глас на откъси от любими европейски книги, а в някои от тях това ще направят самите автори. Изграден върху голямото многообразие от различни инициативи, съществуващи в страните членки, този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите и образователния сектор, стремейки се да свърже отново европейците с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

Ще организираме онлайн четене на поезия с още три училища от София и Благоевград.  На 27 март ще се поканим писателите Събина Георгиева и Терез Никол, които ще четат на учениците от първи и втори клас  откъси от своите книги.

Кога?

27.03 от 08:00 ч. до 17:00 ч.

Къде?

В сградата на ОУ "Добри Чинтулов" гр.Варна

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Денят на европейските автори би искал да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура, както и като инструмент за индивидуално придобиване на умения, допринасящи за предоставянето на учещите на подходящи способи чрез четене да се ангажират с текущи социални и лични предизвикателства.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Информация може да намерите на място в училищната библиотека или на имейл: bibliochintulov@abv.bg

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!