Участвай във виртуална феминистка разходка

Участвай във виртуална феминистка разходка

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 21 March 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

В първия пролетен ден на цветния март, ние – момичетата от клуб „Добротворци“на СУ „Иван Вазов“, град Вършец избрахме да извървим пътя на феминистките – шепа героини, дръзнали да се противопоставят на системата, която омаловажава ролята на жените.

В рамките на една седмица всяка от нас получи възможността да подготви свой слайд от обща презентация и да представи дамата, която я вдъхновява. Галена ни запозна с движението на суфражетките, на които дължим предоставянето на избирателни права на жените и символиката на техния флаг: лилавото представлява лоялност и достойнство, бялото за чистота, а зеленото за надежда. Цвети разясни същността на феминизма като идеология, която подкрепят и не малко представители на силния пол - Джон Леджънд, Том Хидълстън, Дейвид Шуимър, Аштън Къчър.

И тръгнахме по стъпките на „Цветята“ – от Симоне дьо Бовуар и нейния трактат „Втория пол“ (който до днес е смятан за основополагащ текст на съвременния феминизъм), през живота и делото Марлене Дитрих, Анджела Дейвис, бел_хуукс и „Не съм ли жена?“ до Мона Елтахауи и отговора, който получаваме с книгата ѝ Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution.

И така с тихи стъпки извървяхме част от пътя и героизма на нашите „Цветя“ – разширявайки фокуса си върху феминизма от социалната справедливост до ценностите на новото време, а именно – приемане на различността и оценяване на качествата на всяко човешко същество. На финала създадохме букет, нашия букет от положителни думи: обичам, уважавам, приемам, зачитам, отстоявам, развивам се, боря се, аз съм.

Ванеса Митова

Дафина Руменова (Теди)


Какво?

Виртуалната феминистка разходка ще запознае участниците с живота и делото на известни жени феминистки от цял свят.

Кога?

21.03.2023 г., от 13 до 14 часа.

Къде?

СУ "Иван Вазов", Корпус 1, 29-та стая.

Нужна екипировка?

Не. Предварително ще бъде изготвена обща презентация.

Защо?

Равнопоставеността между половете е необходима и задължителна в нашето съвременно общество.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Обърнете се към Ванеса Митова: vm07602758@edu.mon.bg

11 "А" клас.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!