Участвай в създаване и популяризиране на информационен материал по случай 8 април – Международен ден на ромите

Участвай в създаване и популяризиране на информационен материал по случай 8 април – Международен ден на ромите

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 3 April 2024 до 8 April 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

На днешната дата светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста. Както много други, преследвани от нацистите групи, по времето на Втората световна война над 500000 роми са били изпратени в концентрационните лагери, от които никога не са се завърнали.

На 8 април честваме приемането на нашия химн – популярната и в България песен “Джелем, джелем” и си спомняме за чергарския живот на дедите ни със символиката на нашия флаг – червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено: небето, тревата и волният живот. На днешния ден отправяме апел за уважение, равенство и мир.

Този ден обедини нас, доброволците от СУ „Иван Вазов“ – град Вършец, за да кажем нашето НЕ на расизма, НЕ на дискриминацията, НЕ на войната. Да изразим своята съпричастност към един древен народ и напомним за неговия героизъм и безсмъртие. Потрудихме се да изготвим информационния материал „Кътчета от Северозапада“, където българи и роми живеем в хармония и приятелство. Постарахме се да обхванем моменти от бита и културата на двата етноса и техния принос към изкуството и музиката на нашия континент. Защото слънцето свети еднакво за всички. Защото трябва да бъдем обединени в многообразието. Защото Европа може да бъде силна само тогава, когато правата на различните гражданите биват гарантирани. Повече за всичко това можете да прочетете тук.

Opre roma! Bahtalo Romano Dives!

- Дафина Руменова


Какво?

Между 10 и 12 милиона роми живеят в Европа, като приблизително 6 милиона от тях са граждани или жители на ЕС. Те са най-голямото етническо малцинство на територията на континента. През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На този ден те отдават почит към своите жертви през Втората световна война, в която нацистите прилагат системен Холокост спрямо общността. През 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. Оттогава го отбелязваме като символ на ромското движение, на това, че ромите от целия свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят.

Равенството на ромите с всички останали граждани, социално-икономическото приобщаване и участието в политическия, социалния, икономическия и културния живот, е необходимо условие за успешната им интеграция.

Като абитуриентка, избрах това да бъде последната ръководена от мен ученическа мисия. Доброволец съм от 8 години и смятам да продължа развитието си в тази посока на следващото стъпало. Идеята ми за честване на 8 април включва издаване и популяризиране на информационен материал по случай Международния ден на ромите. Тъй като повечето от нас са във ваканция, ще използваме интернет за създаването на книжка „Кътчета от Северозапада“, която ще включва характеристики на хората от двата основни етноса на територията на региона: история, традиции, бит, култура. Ще работят два екипа, единият от които ще направи своите проучвания за българите, другият – за ромите. Финалната част „Предразсъдъци към ромите и възможни решения“ ще отразява моето лично виждане за проблемите, с които се сблъскват представителите на нашия етнос. Книжката ще бъде общодостъпна в интернет пространството и предоставена на класовете в училището.

Кога?

03.04.2024 г. - 08.04.2024 г.

Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Нужна екипировка?

Компютър, интернет, канцеларски материали.

Защо?

Запазването и обновяването на ромската идентичност е важна част от процеса на опознаване и приемане на ромите: идентичност, която запазва изконните ромски ценности, но разкъсва патриархалните окови пред модерния ром; идентичност, която включва идентичностите на различните групи и е мост между тях. Защото само гордият със своя произход човек може да бъде равноправен.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник: Дафина Руменова от 12 а клас. Ако имате въпроси, можете да ме намерите в месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!