Участвай в среща с журналисти от местния вестник на тема"Как да разпознаваме фалшивите новини"

Участвай в среща с журналисти от местния вестник на тема"Как да разпознаваме фалшивите новини"

Клуб "Ангелски сърца", СУ "Николай Катранов", Свищов
Мисията е на 24 January 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ?

Всекидневно милиарди хора публикуват информация в интернет. Понякога тя се оказва неточна, невярна и целяща да заблуди тези, които я четат. Съществуват редица признаци, по които се разбира, че даденият текст не е с автентично съдържание, но с развитието на технологиите, разпознаването на фалшивите новини става все по-трудно. Затова днес, по покана на клуб "Ангелски сърца", наш гост бе г-жа Габриела Петрушева – управител и главен редактор на местния седмичник „Дунавско дело“, и представител на родителската общност на Средно Училище Николай Катранов. Тя ни разказа повече по темата за битката с дезинформацията и фалшивите новини. Госпожа Петрушева  ни представи  какво са фалшиви новини и как да развиват умения да проверяват достоверността на информацията. За съжаление, информационните заплахи в интернет са много. Как да ги разпознаваме? Как да се предпазим? Как да изградим критично мислене към постъпващата онлайн информация? Как да разпознаем измамниците? На всички тези въпроси беше отговорено и разяснено на интересната срещата днес в Актовата зала с журналиста г-жа Габриела Петрушева. Под формата на викторина беше организирано и състезание между учениците, в което  трябваше  не само да разпознават, но и да разобличават фалшивите новини. Някои от героите споделиха за фалшиви новини, които те са срещали.

Какво?

По повод месечното предизвикателство под надслов "Влез в битка с дезинформацията и фалшивите новини" героите от клуб Ангелски сърца (заедно с техните координатори) се свързаха с местния ежеседмичник „Дунавско дело“ в нашия град. Ще бъде организирана среща с управителя и журналист, главен редактор на вестника, който да разкаже повече по темата. Госпожа Петрушева ще представи пред нашите герои какво са фалшиви новини, как да развиват умения за достоверността на информацията. Ще бъде организирано и състезание между учениците, в което ще трябва не само да разпознават, но и да разобличават фалшивите новини. Тийнейджърите рядко си правят труда да проверяват достоверността на източниците и просто се носят по течението на информационния поток.

Кога?

от 24 януари до 24 януари

Къде?

В Актова зала на училището.

Нужна екипировка?

не

Защо?

Всекидневно милиарди хора публикуват информация в интернет. Понякога тя се оказва неточна, невярна и целяща да заблуди тези, които я четат. Информационните заплахи в Интернет са многобройни. Как да ги разпознаваме? Как да се предпазим? Как да изградим критично мислене към постъпващата онлайн информация? Как да разпознаем измамниците? 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

На информационното табло на клуба има обявено съобщение.  

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!