Участвай в семинар, посветен на борбата с домашното насилие

Участвай в семинар, посветен на борбата с домашното насилие

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 14 February 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

#Жените_От_Малкия_Град

През февруари – месецът на виното и любовта, ние, момичетата от клуб „Добротворци“ – град Вършец, решихме да отделим време и да поговорим открито по темата #LoveErrors или грешките, които всяка една може да допусне, спирайки се на неподходящ човек за брак или съвместно съжителство. Бяхме провокирани от факта, че напоследък зачестиха статиите в интернет пространството, свързани с малтретиране или дори погубване на млади жени от техните партньори. А се оказа, че много от нас знаят за такива случаи в реалния живот. За да се включим и в предизвикателството на „Купата на героите“ избрахме и свой здравен аспект при разглеждане на темата, а именно рисковете, които крие ранното забременяване. Поканихме гости – здравният медиатор на ромската общност в града, Лидия Илиева и бившата доброволка и вече студентка, кака Мария.

Семинарът започна ден по-рано от предвиденото, поради невъзможност на обичаната от всички ни леля Лили да присъства на 14 февруари. Тя се ползва с доверието на жените и момичетата от ромската общност, тъй като е една от нас и винаги готова да помогне. Образована, успяла, пример за всички ни. Запозна ни от медицинска гледна точка с рисковете от ранна бременност и произтичащите от това последствия. Говорихме откровено за любовта, брака, съвместното съжителство и ни даде ценни съвети и напътствия.

На втория ден всички с нетърпение очаквахме продължението с кака Мария, тъй като разликата във възрастта ни е само няколко години. Заедно украсихме класната стая, попълнихме анкета, свързана с нейно проучване към Университета, където учи, обсъдихме подробно темата за грешките в любовта. Разбрахме, че насилниците са ловки манипулатори, които умишлено завоалират действията си уж под формата на грижа и непрекъснато ти вменяват чувство за вина. Това да не ти позволяват да работиш („аз ще се грижа за теб“), да те следят („за да си в безопасност“), да проверяват телефона ти („защото те обичам“) – това не е любов, това е насилие. Оказа се, че по-уязвими сме ние, момичетата от ромския етнос, а при българките подобни случаи са значително по-редки. Всички получихме подарък – книжки, осигурени от Български фонд за жените, много полезни съвети и начини за елиминиране на насилник в живота ни. Научихме, че за насилието не трябва да се мълчи. Напротив – да се споделя с родители, учители, училищния психолог, органите на реда. Защото всяка от нас е личност и за да направим света по-добър, трябва да започнем от себе си. И ние да проектираме собственото си щастие.

Финалът на семинара беше прегръдката под надслов „Всички сме птици с едно крило и за да полетим, трябва да се прегърнем“.

За тези два ползотворни, откровени, стоплящи и незабравими дни ви разказвам аз – Соня Симеонова.


Какво?

Предизвикателството на инициативата е да провокира в младите момичета и тяхното желание за борба срещу насилието, тормоза и потъпкването на правата им. Това ще помогне да се изгради силно усещане във всяко момиче, че е жена и че като такава има право на собствено мислене, начин на живот и образование. Акцентира се върху независимостта на всяка жена и нейното духовно израстване.

Кога?

14 февруари 2023 г. от 13.00 до 14.00 часа.

Къде?

СУ "Иван Вазов" - град Вършец, в 29-та стая.

Нужна екипировка?

Не е необходимо специално оборудване. Подсигурени са материали, храна за почерпка и техника за презентиране.

Защо?

Трябва да се повиши обществената чувствителност и активност по темите за пресеченост на социалните неравенства, неравнопоставеност на половете, дискриминация и насилие, основани на пола.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Чрез попълване на въпросник и разпространяване на материали, свързани с тематиката. Отговорни за провеждането: Соня Симеонова от 8 в клас: ss63789769@edu.mon.bg; Деница Петрова от 8 б клас: dp21589734@edu.mon.bgВключете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!