Участвай в Месеца на рециклирането

Участвай в Месеца на рециклирането

Клуб "Палави герои", ОУ "Св. Климент Охридски", Попово
Мисията е от 18 February 2024 до 18 March 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Започналият преди дни "Месец на рециклирането" обедини в здравословна надпревара училища и детски градини от цялата страна. Инициативата, организирана от сдружение "БГ Бъди активен", засяга важни теми и въпроси, свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата. Финалът ще бъде на 18 март - Световен ден на рециклирането.

Предвидените събития са част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме“.
Нашето училище и по точно клуб "Плави герои" се включи в еко надпреварата, в която учениците получиха важна информация за опазването на природата чрез различни игри.

Рециклирането на боклука е важна практика поради редица причини, които засягат околната среда, здравето на хората и устойчивото управление на ресурсите.

Ето някои от основните причини за важността на рециклирането:

  1. Спестяване на природни ресурси: Рециклирането позволява повторната употреба на суровини, което намалява нуждата от извличане на нови природни ресурси като дървесина, метали и нефт. Това спомага за запазване на природните богатства и намаляване на екологичния отпечатък.
  2. Намаляване на отпадъците: Рециклирането намалява обема на отпадъците, които завършват на сметищата. Това спомага за предотвратяване на замърсяването на почвата, водите и въздуха.
  3. Енергоспестяване: Производството на материали от рециклирани суровини обикновено изисква по-малко енергия в сравнение с този, което използва нови материали. Така че, като рециклирате, спомагате за намаляване на потреблението на енергия.
  4. Намаляване на замърсяването: Изгарянето или изхвърлянето на отпадъци може да предизвика замърсяване на въздуха, водите и почвата с токсични вещества. Рециклирането помага да се предотврати този вид замърсяване.
  5. Спасяване на места за отпадъци: Сметищата заемат значителни площи и изискват ресурси за поддръжка. Рециклирането намалява количеството отпадъци, които трябва да бъдат обработвани и съхранявани на сметища.
  6. Създаване на работни места: Рециклирането създава работни места в областта на събирането, сортирането и обработката на отпадъци, както и в индустрията за производство на рециклирани материали и продукти.


Всеки може да допринесе за тези ползи, като събира и рециклира отпадъците си и подкрепя инициативи за устойчиво управление на отпадъците в обществото. Можете да намерите повече информация тук и тук

Какво?

Започналият преди дни Месец на рециклирането обедини в приятелска надпревара училища и детски градини от цялата страна. Инициативата, организирана от сдружение "БГ Бъди активен", засяга важни теми и въпроси, свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата. Финалът ще бъде на 18 март - Световен ден на рециклирането. Предвидените събития са част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме“.

Нашето училище и по-точно клуб "Палави герои" се включи в това еко състезание и получи важна информация за опазването на природата чрез различни игри.

Кога?

26 февруари.

Къде?

ОУ "Св. Климент Охридски".

Нужна екипировка?

Не, имаме всичко необходимо. 

Защо?

Рециклирането на боклука е важна практика поради редица причини, които засягат околната среда, здравето на хората и устойчивото управление на ресурсите.

Ето някои от основните причини за важността на рециклирането:
- Спестяване на природни ресурси: Рециклирането позволява повторната употреба на суровини, което намалява нуждата от извличане на нови природни ресурси като дървесина, метали и нефт. Това спомага за запазване на природните богатства и намаляване на екологичния отпечатък.
- Намаляване на отпадъците: Рециклирането намалява обема на отпадъците, които завършват на сметищата. Това спомага за предотвратяване на замърсяването на почвата, водите и въздуха.
- Енергоспестяване: Производството на материали от рециклирани суровини обикновено изисква по-малко енергия в сравнение с този, което използва нови материали. Така че, като рециклирате, спомагате за намаляване на потреблението на енергия.
- Намаляване на замърсяването: Изгарянето или изхвърлянето на отпадъци може да предизвика замърсяване на въздуха, водите и почвата с токсични вещества. Рециклирането помага да се предотврати този вид замърсяване.
- Спасяване на места за отпадъци: Сметищата заемат значителни площи и изискват ресурси за поддръжка. Рециклирането намалява количеството отпадъци, които трябва да бъдат обработвани и съхранявани на сметища.
- Създаване на работни места: Рециклирането създава работни места в областта на събирането, сортирането и обработката на отпадъци, както и в индустрията за производство на рециклирани материали и продукти.

Всеки може да допринесе като събира и рециклира отпадъците си и подкрепя инициативи за устойчиво управление на отпадъците в обществото.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Научи повече тук и тукВключете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!