Участвай в кампания за борба с фалшивите новини

Участвай в кампания за борба с фалшивите новини

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 15 January 2024 до 17 January 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Най-притеснителни са лъжите, които се изричат нарочно и с цел манипулация. А те са много по-често явление, отколкото може да бъде очаквано. Най-малкото - извъртането на истината е нещо, което вероятно в псевдожурналистиката се владее до съвършенство. Когато отразяват фактите, медиите са в ролята на огледало. Но може да се стигне до „изкривявания“. Защото в крайна сметка е избор на медиите какво да покажат като новина и какво да не отразят. Когато имаш пред себе си качествена и независима медия, тя има свои етични стандарти. А твой е изборът кои медии да четеш.

Какво се случи в класовете по време на кампанията?

Основните теми, които избрахме бяха „Медии и демокрация“, „Независими медии“ и „Властта на медиите“. Разяснихме трите функции на държавното управление и разделението на властите – законодателна, изпълнителна и съдебна и формулирахме понятието „четвърта власт“. Проведохме състезания на асоциации с ключови думи факт, новина, манипулация, злоупотреба, четвърта власт, медии, лидерство, популизъм. Трябваше да обясним изписаната фраза само с думи или само с жестове. Някои откриваха фалшиви новини, а други наблегнаха на смешната страна на заглавията, които са ги впечатлили със своята абсурдност. Накрая всички се обединихме в името на истината като гражданска добродетел, която работи в подкрепа на добруването на общността и обществото, като честността и почтеността са две много важни нейни съставни части.

#БудниГраждани

Десислава Николова


Какво?

Защо наричат медиите „четвъртата власт“? Медиите са неизменна част от живота ни, под една или друга форма. Защо е важно да сме информирани и как фалшивите новини разклащат схващанията в обществото? Нека се постараем да намерим и научим интересни факти за силата на медиите. Всеки клас ще избере начина, по който да вземе участие - чрез изготвяне на постер, табло, чрез прожекция на видеофилм, чрез състезание. Ние, доброволците, ще съберем и обобщим информацията.

Кога?

15-17 декември 2024 г.

Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Нужна екипировка?

Интерактивен дисплей, компютър, канцеларски материали.

Защо?

Фалшивите новини се увеличават през последните години, а интернет подпомага бързото им разпространение. Медийната грамотност следва да включва не само знания и умения как да се изисква проверка на фактите, а и знания и умения за разграничаване на мнения и факти. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник: Десислава Николова от 11 а клас. Можете да ме намерите в класната стая или в месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!