Участвай в кампания "Дигитално грамотни"

Участвай в кампания "Дигитално грамотни"

Клуб "Библиотека на доброто", ОУ "Добри Чинтулов", Варна
Мисията е на 24 March 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

ДОброволците от клуб “Библиотека на доброто" се включиха в националната кампания “Дигитално грамотни”.

Учениците прочетоха “Приключенията на Зед в гората на интернет”. Книгата поставя основите на дигиталната и медийната грамотност при децата. Историята чудесно съчетава забавните приключения на Зед с изключително важни знания за безопасен интернет. Организирана бе работилница за пароли. Учениците направиха плакати с 10-те правила за безопасност на Зед, дискутираха и отговаряха на въпроси по книгата. 

Какво?

Доброволците от клуб "Библиотека на доброто" ще се включат в националната кампания "Дигитално грамотни" на фондация "Дигитални деца". STEM науките и достъпа до качествено образование от най-ранна детска възраст, спомагат за равнопоставеността между половете и икономическото овластяване на жените чрез информационно-комуникационните технологии.

Доброволците ще четат книгата "Приключенията на Зед в гората на интернет", ще обсъдим заедно поуките, ще направим плакат с 10-те правила за безопасен интернет и ще го закачим на видимо място в училищната библиотека.

Кога?

24.03. от 12:00 до 13:00 ч.

Къде?

В училищната библиотека на ОУ "Добри Чинтулов".

Нужна екипировка?

Не.

Защо?

Дигиталните умения стават все по-важни за съвременните деца, които все по-рано започват да играят, комуникират и учат онлайн. Затова приключенията и уроците за безопасност в онлайн пространството, през които Зед преминава са толкова ценни и полезни.

Дигиталният свят се движи бързо и се променя непрекъснато, като за днешните деца той не е просто място, а пространство, в което те прекарват време и общуват. Той е и незаменим източник на знания, възможности и забавление.

Също е вярно, обаче, че дигиталният свят крие и рискове, за които децата се нуждаят от подкрепа и насока от по-големите. От жизнена важност за тях е да се научат да бъдат добри дигитални граждани, за да предпазят от риск както себе си, така и околните.

 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

На място в училищната библиотека или на имейл: bibliochintulov@abv.bg

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!