Създай един по-толерантен свят

Създай един по-толерантен свят

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 13 November 2023 до 16 November 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Ежегодната ни мисия по повод Международния ден на толерантността имаше няколко аспекта: изясняване на понятията стереотип и дискриминация, споделяне на интересна история, свързана с произхода или вярата и отправяне на позитивно послание чрез изготвяне на табло, плакат, стикер, мисъл. В часа на класа това беше заложената тема по класове в училището.

Всеки ученик получи възможност да се включи по избран от него начин (самостоятелно или в екип) в мисията, която имаше конкурсен характер. В VIII б клас избраха формат игра „Новото дете в класа“, в който новопостъпила ученичка имаше възможност да сподели мислите и чувствата, страховете и опасенията си преди и след първия учебен ден:

„Чувствах се като „новото дете”, когато ...

Страховете и/или опасенията ми тогава бяха, че ...

Голяма част (или дори всички) от моите първоначални страхове и притеснения изчезнаха, когато ...

Моите първоначални страхове и притеснения се потвърдиха, когато ...“

III б клас се представиха със своите картини на тема „Не е трудно да имаш приятели“. Дъга, сърца и деца, хванати за ръце пресъздадоха усещането на най-малките за изграждането на един по-добър свят.

В IX в клас се спряха на идеята „Аз съм“. В класа има представители на две етнически групи – българска и ромска. Всеки получи възможност да разкаже интересна случка, ритуал, легенда, обред.

Получихме много позитивни послания от различни класове. Събрахме изготвените снимки, табла и плакати. И направихме нашия малък свят по-пъстър и жив.

Деси Николова


Какво?

Ноември е наситен със събития, които се честват по традиция в нашето училище. Нека мисията ни, свързана с Международния ден на толерантността започне с откъс от с есето „Приказка за цветовете на приятелството“ на Айлин, дългогодишен доброволец , вече студентка:

„А приказката?...

Това е най-хубавото на моята приказка – че времето, в което се случва е днес, тук и сега. Че съм сред хора, за които етнос, религия и цвят на кожата, са без значение. Че всички получават равни шансове и възможности. Че има разбирателство, обич и усмихнати детски лица.

Надявам се да харесате приказката ми…

Тя носи посланието за доброто, което е заложено у всички нас; за вярата, която ще ни води към следващите ѝ страници; за любовта, изконно заложена ни като човеци – човеци с главно „Ч“.

И… о, Суета! – нека и ние бъдем принцеси – Жаси, блондинката-българка с широки душа и светоусещане, Вики – момичето от ромския квартал, заслужило честта да управлява един ден Британското посолство и аз – Айлин, с неустановен статут за етнос и вероизповедание и сърце, изпълнено с обич към всички. С цялата ми обич.

И приказката продължава…“

16-ти ноември е Денят, в който искаме да продължим приказката за толерантността.

Кога?

От 13 до 16 ноември:

Изгответе своите табла, плакати и послания, свързани с деня на толерантността. До 15-ти ноември вечерта ги качете в групата на класа, в Classroom (стаята по ИТ при г-жа Цветкова) или на лични в месинджър на класния ръководител или на мен. Можете да работите индивидуално или колективно целия клас. Първите три най-добри в категориите 1-4, 5-8 и 9-12 клас ще бъдат отличени с грамоти.

Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Нужна екипировка?

Канцеларски материали, компютър.

Защо?

Защото всеки човек е личност и нямаме право да пристъпваме към него с предубеждения.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник: Десислава Николова – 11 а клас. Ако имате въпроси, можете да ме потърсите на месинджър. 

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!