Събирай разделно боклука в класната стая

Събирай разделно боклука в класната стая

Клуб "Всеки ден", 90 СУ "Ген. Хосе де сан Мартин", София
Мисията е от 8 February 2024 до 29 May 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Не се отказвайте да събирате разделно хартия или пластмаса, дори ако хората от обслужващия персонал ви вземат на някоко пъти плика и смесят събраното от вас с общия боклук! Не се отказвайте и ако някое дете си изхвърли половината портокал ръвху всички малки хартийки и стърготини от подострени моливи! Все някой ден всички ще свикнат с този нов плик и ще започнат да го използват по предназначение. Важно е търпението и личният пример.

Какво?

Инициативата е свързана с разделно изхвърляне на хартия и пластмаса. 

Вярваме, че от малки децата могат да се научат да изхвърлят отпадъка разделно и да осъзнаят, че благодарение на отговорното ни поведение може да спестим ненужното изсичане на дърветата.

Подготвихме отделен плик, в който да изхвърляме хартиените отпадъци, както и стърготините от подострените моливи и пластмасовите шишета с вода и прясно мляко (шишетата от мляко се изплакват, преди да се изхвърлят в плика). Първо подготвихме кашон, който децата надписаха, но няколко дни по-късно майка на дете от класа ни донесе специална пластмасова кофа с принтиран надпис. Днес е четвъртият ден, откакто започнахме разделно изхвърляне, но все още не сме имали възможност да стигнем до специалната кофа за разделно изхвърляне, защото два пъти жени от почистващия персонал, по стар навик, ни взеха плика и отпадъците бяха смесени с всичко останало, а веднъж някои от децата си изхварлиха останки от храна и изцапаха хартията. Ясно е, че ще мине време, докато всички свикнат с новите правила. 

Кога?

Мисията ни започна на 08.02.2024 г. сутринта и имаме желание да я изпълняваме през всеки учебен ден до края на учебната година. Надявам се през лятната ваканция този навик вече да е прехвърлен и в домовете, в които все още не е въведен.

Къде?

Мисията започва в училище с амбицията да се прехвърли и в домовете на децата (в които все още не е въведена).

Нужна екипировка?

На този етап аз - единият от двамата класни ръководители, нося пликове за хартиените/ пластмасовите отпадъци.

Защо?

Предлагам тази мисия, защото вярвам в необходимостта още от малки децата да привикват към добри ежедневни навици и заради опазване на околната среда.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Деси Поповска, класна на 1. Д клас.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!