Стани посланик на здравето, като организираш спортен празник и приготвяне на здравословни ястия в училище

Стани посланик на здравето, като организираш спортен празник и приготвяне на здравословни ястия в училище

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 5 November 2023 до 14 November 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Дните от 05 до 14.11.2023 г. бяха посветени на подкрепата ни към хората, страдащи от заболяването диабет. В трите обявени от нас инициативи се включиха ученици от всички класове в училището. Туристическият поход, физическите упражнения и забавни игри в местността „Иванчова поляна“ донесоха емоции, бодрост, състезателен хъс и желание за победа.

Третокласниците и учениците от професиите „готвач“ и „хлебар-сладкар“ ни изненадаха с вкусни и домашно приготвени ястия от традиционната, безглутенова, веганска, диетична, вегетарианска кухни. Имаше идеи от качамака на баба, ориз със спанак, хлебчета-тикви до съвременните пиле с корнфлейкс и песто, различни гарнитури, задължителните плодове и зеленчуци. Презентации във връзка със заболяването, анкета „Здравалник“, създаване на примерно балансирано дневно меню, табла за хранителните дефицити, акция „Замени десерта с плод“. На най-активните участници бяха връчени грамоти.

Идеята ни за популяризиране на здравословния начин на живот намери много привърженици и затова смело заявяваме „Ние избираме Режим Здраве“.

Ивелина Серафимова


Какво?

Всяка година на 14 ноември светът заявява своята съпричастност и подкрепа към хората, страдащи от заболяването диабет. Основна причина за появата и прогреса на това заболяване, е наднорменото тегло и затлъстяването, които е възможно да се появят от най-ранна възраст. Знаем, че добрите навици от ранно детство, се запазват за цял живот. Затова, разглеждайки календара на „Купата на героите“, решихме, че това ще е едно от предизвикателствата ни през месец ноември – да бъдем вестители на здравето.

Кога?

От 05 до 14 октомври:

1. 05.11.2023 г. – Организиран туристически поход и спортен празник в местността „Иванчова поляна“ (датата е съобразена с прогнозата за времето);

2. 08.11.2023 г. – Приготвяне на ястия, които включват традиционна, безглутенова, веганска, диетична, вегетарианска кухня;

3. От 09 до 14.11.2023 г. – инициативи по класове. Тук залагаме на вашия творчески дух. Примери: „Замени сладкиша с плод“, „В царството на плодовете и зеленчуците“, „Полезни и вредни храни“. Участието е индивидуално, по групи или за целия клас.


Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец и местността "Иванчова поляна".

Нужна екипировка?

Спортни екипи, хранителни продукти, канцеларски материали.

Защо?

Децата, които спортуват и подбират хранителния си режим, е по-вероятно да водят здравословен живот като възрастни.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорници: Златомира Димитрова – 8 клас; Ивелина Серафимова – 9 клас; Мария Замфирова – 10 клас; Десислава Николова – 11 клас; Дафина Руменова – 12 клас. Ако имате въпроси относно сроковете и подготовката, потърсете ни в класните стаи или на месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!