Стани посланик на радостта и усмихни приятел или непознат по случай Международния ден на щастието

Стани посланик на радостта и усмихни приятел или непознат по случай Международния ден на щастието

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 20 March 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

20 март – Международният ден на щастието се превърна в красиво предизвикателство за учениците от СУ „Иван Вазов“ – град Вършец. Големи и малки се надпреварваха да сътворяват красиви жестове за близки и непознати, за да ги изненадат и зарадват. За да могат да направят колкото се може повече хора щастливи, усмихнати и удовлетворени от живота.

В седмицата преди 20 март, ние учениците от 8 до 12 клас, създадохме Катедра „Щастие“ в нашето училище. Защото всички се стремим към него. И това, което правим в живота си - приятелства, семейство, учение, работа - е, за да бъдем щастливи. А нуждата, да обърнем внимание на начините как да се почувстваме щастливи, е все по-належаща в днешния свят. За да бъдеш щастлив е важно да имаш няколко любими неща, които мигновено ти помагат да се справиш с предизвикателствата. Сред тях на първо място поставихме доброволчеството и умението да даваш, без да очакваш нищо в замяна. Кампанията беше обявена във всички паралелки в училището.

Абитуриентите от 12 клас направиха свое проучване на тема „Къде в света хората са най-щастливи?“ Единадесетокласниците организираха акция „Оранжев микрофон“ с въпроса „Кое те прави щастлив в нашето училище?“. Десети и осми класове заложиха на сладките изкушения, с които да повишат нивата на хормоните на щастието в организма. Темата в пети клас беше „Щастливи са онези, които чуват словото на Бога и го спазват.“ ( Лука 11:28). В девети клас засадихме дърво на щастието в новосъздадена от нас градинка в училищния двор и зарадвахме преподавателския екип и гости на училището от РУО-Монтана с цветята, които носят хармония и радост в дома. А най-малките нарисуваха картини, за да зарадват другарчетата си.

И, да – щастието има много измерения. Денят се превърна в празник на топлината, сърдечността, усмивките, малките жестове, красивите идеи и много любов. Най-мащабната кампания, в която се включиха всички класове в училището. А ние, от катедра „Щастие“ можем да се поздравим с невероятната мисия, стоплила сърцата на малки и големи.

- Галена Митова


Какво?

Резолюцията, провъзгласяваща 20 март за Международен ден на щастието, е приета през лятото на 2012 година от Общото събрание на ООН. Денят е обявен, за да се подкрепи идеята, че стремежа към щастие е най-често срещаното чувство за хората на нашата планета. Какво означава да си щастлив? За всеки от нас понятието "щастие" носи различно значение: за гладния – да се нахрани, за болния – да оздравее, за самотния – да има някого до себе си. Никой не може да разшифрова напълно кода на щастието, няма и рецепта за него. Защото човешката природа е една необятна вселена – сбор от сетивни усещания, емоции, социо-функционално поведение, ценности, адаптиране към новото и непознатото. 

Кога?

20 март 2024 г.

Къде?

СУ „Иван Вазов“, град Вършец.

Нашите идеи за отбелязване на този ден:

1. Предварително проучване на тема „Кои са най-щастливите страни в света за 2023 г.?“;

2. Създаване на училищна катедра „Щастие“ по подобие на Министерство на щастието в Бутан;

3. Подготвяне на изненади за различни хора.

Нужна екипировка?

Компютър, канцеларски материали, интерактивен дисплей, саксии, цветя.

Защо?

На 20 март ние сме решени да направим първата малка стъпка към умението да даряваме щастие и по този начин самите ние да бъдем щастливи.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник: Галена Митова от 9 в клас. Можете да ме откриете в класната стая или на месинджър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!