Стани посланик на идеята за опознаване и опазване на биоразнообразието в Природен парк „Врачански Балкан“

Стани посланик на идеята за опознаване и опазване на биоразнообразието в Природен парк „Врачански Балкан“

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 14 June 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Днес имахме възможност да се потопим във виртуалното пътешествие из кътчетата на Врачанския Балкан. Срещнахме се с интересното, но недостатъчно познато както на местните хора, така и на туристите разнообразие от видове, сред които има редки и защитени птици. Училището за нас няма да приключи с последния училищен звънец, а ще продължи под формата на своеобразен летен лагер, по време на който ще се научим да разпознаваме птици, песните им и да водим малки групи посетители по маршрута „Пътят на лешояда“ край с. Долно Озирово. Ще бъдем истински посланици на биоразнообразието в региона, като особено внимание ще отделим на белоглавия лешояд – знаков вид за Врачански Балкан, който през последните години е възстановен като гнездящ вид.

Нашите вдъхновители от фондация „ЕкоОбщност“ спечелиха вниманието и сърцата ни с интересната презентация и планираните следващи дейности. За което им благодарим от сърце! С нетърпение очакваме лятната ваканция, която обещава интересни приключения в новата ни роля на планински водачи.

- Мария Замфирова


Какво?

Да получиш възможността да се докоснеш, чуеш и видиш природата в близост до мястото, където си отраснал и живееш, е голямо предимство. Още повече, когато за това ти помогнат експерти от една от най-известните фондации, свързана с устойчивото развитие на жизнената среда и отговорно отношение и действия на човека към природата. Под ръководството на гостите от „ЕкоОбщност“ ще се запознаем с любопитна информация, ще придобием един по-различен поглед и ще усвоим умения за млади водачи сред тези красивите забележителности на Природен парк „Врачански Балкан“.

Кога?

На 14.06.2024 г.от 14:00 часа.

Къде?

Град Вършец, СУ "Иван Вазов".

Нужна екипировка?

Нужни са зала, мултимедия, интернет.

Защо?

Акцентът на обучението е върху екологичното и гражданското образование на нас – подрастващите. Защото дългосрочната положителна промяна в отношението на хората към жизнената среда може да бъде постигната чрез създаването на подходящи навици в ранна възраст.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Отговорник за изготвяне на списък на желаещите да вземат участие: Мария Замфирова от 10 а клас. В 22-ра стая съм или пишете на месинжър/вайбър.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!