Стани член на неформална училищна група „Жените от малкия град“

Стани член на неформална училищна група „Жените от малкия град“

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е на 13 March 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

И ето днес, на нашата поредна среща, ние #Жените_от_малкия_град, се доближаваме с още една крачка към основната цел – да се помогне на момичетата в пътя им към по-щастлив, пълноценен и нормален живот. Фокусът на проведения семинар в рамките на нашия сплотен клуб беше върху домашното насилие, превенция на ранните бракове, излагане на възможностите пред всяко момиче и начините за успех. Дискусията, свързана с книгата „Новата прическа на Вики“ ни убеди, че случващото се може да остане незабелязано с години и много момичета, които биват малтретирани, за жалост няма на кого да споделят от страх или срам. Упражненията по самочувствие, самооценка и разбиране на проблемите ни помогнаха по-лесно да споделяме по между си, да създадем приятелска и дружелюбна среда и да бъдем опора една за друга.

„По-силни сме, когато сме заедно“ – срещу опасната любов, отнетото детство, срещу потъпкването на човешкото достойнство. Финалът беше част от един прекрасен стих, написан от Мая Сотирова:

„Понякога навън е светлина,

и много ти се иска да извикаш в мрака,

да чуе някой, да надникне тук

но всички отминават с неудобство,

съжаляват...

...Тази обич, която ти взима, от която боли,

тя дали е за тебе мечтаната?

Глътка нежност поискай и живот без лъжи.

Позволи си да бъдеш щастлива.“

Деница Петрова


Какво?

Нашият клуб „Жените от малкия град“ е основан преди няколко месеца. Активни участници в него сме 10 момичета от 7-8 клас. В малко населено място като Вършец, намиращо се в най-бедния район на страната, все още са останали части от патриархалното общество и мислене. Тези части са най-вече в малцинствените групи. Строгата йерархия в семействата, начело с мъжа, определя на жената живот по-скоро на домашна помощница. Много момичета нямат право сами да избират своите съпрузи, а също така и кога да бъдат омъжени.

Момичетата биват задължавани да напуснат училището и да прекратят своето образование, за да гледат мъжа и къщата си. Голяма част от тях (от малцинствени групи) нямат дори 16 годишна възраст. Все още има и случаи на така наречените „купени булки“. От една страна политическите условия позволяват това безобразие чрез възможността за самостоятелна форма на обучение или незадължителното обучение до завършване на гимназиален курс. Също така, според закон, може да се сключва брак между 16-годишни, което още повече подпомага за насилственото омъжване на млади момичета. Примерите ги виждаме всеки ден. Все повече момичета отпадат от училищните системи, поради сключване на брак и забрана от мъжа си и семейството си да продължат своето обучение.

Нека видим историята за познат за нас човек – Цветелина Цекова и нейната майка, родом от Вършец чрез книгата на Цвети „Новата прическа на Вики“- хора, за които никой никога не е предполагал, че са били подложени на подобно издевателство години наред…

Идеята на клуба е да се спре порочната практика за вменяване на задължения или чувство за вина чрез пряко общуване на всички момичета, обмяна на опит, възгледи, мисли, чувства, изграждане на взаимно доверие и помощ между тях самите.


Кога?

Понеделник 13:30 часа  

Къде?

29-та стая на СУ „Иван Вазов“, Корпус 1

Нужна екипировка?

Не е нужно нищо като екипировка, няма допълнителни условия за присъствие, всичко е осигурено – материали, храна.

Защо?

Момичета, ние сме сигурни, че ще ви хареса отново да бъдем заедно! Да обсъждаме, споделяме, да сме единни и истински! Да бъдем приятелки!Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Всяка желаеща може да се включи като ме намери на адрес: dp21589734@edu.mon.bg или в класната стая на 8 б клас. Това съм аз – Деница.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!