Стани част от исторически спектакъл по повод 150 години от гибелта на Васил Левски и патронния празник на училището

Стани част от исторически спектакъл по повод 150 години от гибелта на Васил Левски и патронния празник на училището

Клуб "Усмивка", СУ "Васил Левски", Вълчи дол
Мисията е от 3 January 2023 до 17 February 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Всяка година на 18 февруари в нашето училище почитаме паметта на Васил Левски, като подготвяме различни мероприятия свързани с личността и делата му. По повод кръглата годишнина от гибелта на Апостола заложихме на идеята за исторически спектакъл. Той се състоеше в импровизирана обиколка на Левски из България. Тя започна от манастира, премина през Ловеч, Пазарджик, Малко Търново, Карлово и завърши със залавянето и смъртта на Левски. Във всяка сцена имаше песни и танци от различни фолклорни области на нашата страна. Декорите потопиха зрителите в атмосферата на Възраждането, а презентация със снимки и картини ги ориентираше за случващото се на сцената. Целият спектакъл премина под звуците на кавала и на фона на рецитал на стихотворенията на Вазов и Ботев. Урокът по родолюбие завърши с обезсмъртяването на Апостола и минута мълчание в негова памет. В този спектакъл Елица, Гери А, Цвети, Ния, Ени, Гери Н., Теди, Ванеса и Вики видяхме в ролята на актьори в сцените на комитетите и танцьори на народни танци, Димана - в ролята на майката на Левски, Нурай и Вилислав - сестрата и братът на Левски, Мира - учителката, Илияна и Мехмед - изпълнители на странджанска песен. Някои от доброволците влязоха в две роли - Гери, Ени , Ния и другите танцьори, облечени в черно като злите сили довели до смъртта на Левски, а Цвети беше самодивата, която го обезсмърти. Спектакълът беше толкова емоционален, че в залата цареше невъобразима тишина, а голяма част от зрителите бяха с просълзени очи. Представа за него може да получите от видеоклипа на център "Амалипе", които бяха наши гости -https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=JHTZG2gKWe0&fbclid=IwAR1G0sKPXl2dpRUbyLO2Ii71S1WGjIqzj5n4_lDTL50Dq0WKJyylgDMIDQo   

Какво?

Всяка година на 18 февруари в нашето училище почитаме паметта на Васил Левски, като подготвяме различни мероприятия свързани с личността и делата му. Тази година се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата и имахме поставена задача да подготвим исторически спектакъл, подходящ за кръгла годишнина. Сценарият беше написан и участниците бяха избрани още в началото на януари и почти два месеца екип от учители и ученици се подготвяха неуморно за този празник.

Излишно е да споменавам, че аз като учител по история и цивилизация, както и по-голямата част от доброволците от клуб "Усмивка" бяхме ангажирани всеки ден след учебните часове с репетиции по този повод. Участието в такъв вид спектакли е отново вид доброволческа дейност, защото в съвременното демократично училище е невъзможно да накараш някого насила да се качи на сцената. А доброволците от нашия клуб освен, че са най-активни във всякакви извънкласни мероприятия са и най-талантливите актьори, танцьори и певци в СУ "Васил Левски". Преценихме, че можем да участваме в Купата с този спектакъл като мисия с патриотично възпитание и урок по родолюбие.


Кога?

03.01 - 16.02 - подготовка;

17.02, 9.00 часа - 11.00 часа - реализация.


Къде?

В актовата зала на училището.

Нужна екипировка?

Всички участници сами си търсеха подходящи сценични облекла и участваха в украсата на актовата зала и декорите на сцената.

Защо?

Няма друга личност в историята на България като тази на Апостола на свободата, която да заслужава повече нашето уважение и възхищение от идеите, дейността и саможертвата му в името на народа и освобождението на България. Всеки, който споделя това, е поканен да се включи в спектакъла. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържи се с Мария П. - координатор и член на екипа по подготовка на патронния празник.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!