Разпространи важността на свободното слово сред децата в ДГ "Преспа"

Разпространи важността на свободното слово сред децата в ДГ "Преспа"

Клуб "Доброволци СМГ", Гимназия "СМГ", София
Мисията е на 23 May 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

На 23 май 2023 година заедно с част от доброволческия клуб на СМГ посетихме Детска градина № 113 „Преспа“. Децата от 3та Б група много се зарадваха да ни видят. Довършиха си закуската и се наредиха, за да им разкажем какво сме им подготвили. По първоначален план трябваше да им говорим за Кирил и Методий, но сметнахме, че са твърде малки. Затова след малко брейнсторминг им бяхме измислили 3 игри с фокус върху комуникация и буквите. Първата игра беше “Познай предмета”. Поред децата излизаха отпред и като си намислят предмет го описват без да го назовават (четки за зъби, лъжици, фиби, колички и още много други). Децата най-много харесаха играта - “Дума по дума”. Всяко дете има право на една дума и се въртим докато не се получи история. Думичките “и край” бяха неколкократно поставяни в нашата история за кучето Бети, което не можело да чете и било гладно. Нещо за детското въображение винаги е интригуващо.

Така показахме на малчовците как всяка дума е важна (дори един съюз “и”) и как всеки от тях също е. Последната игра беше “Последния е пръв” - първия казва дума, а следващият казва дума с последната буква на нея, без да се повтарят думите. Най-важното за нас като педагози за ден, е те да са разбрали поуката от игрите ни - всички ние сме свързани и това какво казваме се отразява на околните.

Вече приключили с нашите игри, децата започнаха да си обличат якетата, за да излизат навън. Преди това обаче трябваше да направят репетиция на представлението им за празника. Рецитираха стихчета и ни пяха песнички. На двора с тях играхме на всевъзможни игри, които те пък искаха да ни покажат, снимахме се и най-вече се забавлявахме. Оставихме им листчета с букви за оцветяване за следващия ден, за да не забравят посещението ни и новите си знания. Децата едно по едно започнаха да си тръгват и така завърши едно преживяване.


Какво?

С приближаването на един от най-светлите български празници, клубът ни реши, че е важно да припомним на най-малките, защо трябва да се борят за свободата си на говорене и писане. Планираме да ги запознаем с малко българска история –делото на братята Кирил и Методий. Приготвили сме им занимателни листове със старобългарски букви, които да оцветяват. Също така ще дискутураме с тях важността на свободното слово.

Кога?

23.05. (вторник) от 16.00 до 18.00 ч.

Къде?

Ул. „Преспа“ 3, София център.

Нужна екипировка?

Няма нужна екипировка.

Защо?

Децата на тази възраст започват да изграждат своето лично мнение и започват да си създават предпочитания. Ние искаме да им покажем, че винаги ще могат да бъдат чути и разбрани. Искаме да знаят колко е ценна българската писменост и колко е важно да се съхранява, защото те са бъдещето и те ще пренесат тези знания на следващите.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Пишете ни на @volunteersmg в Инстаграм или се свържете с Елена на телефон: 0895157282.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!