Разпространи духа на 24 май във филиала на ДГ "Преспа" чрез образователни игри

Разпространи духа на 24 май във филиала на ДГ "Преспа" чрез образователни игри

Клуб "Доброволци СМГ", Гимназия "СМГ", София
Мисията е на 23 May 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Нашата мисия започна още седмица по-рано, когато си разпределяхме задачите. Аз и Габи си избрахме да търсим гатанки, които да им задаваме на децата, а Сианна и Яна трябваше да измислят какво да правим после. Решихме да го направим така, защото се сетихме, че каквото и да им обясняваме, те все пак са на 4 годинки и още не се интересуват много от култура.

В деня на посещението (23 май) имахме изготвена програма, трябваха ни само участниците. Когато отидохме те тъкмо ставаха от следобеден сън и се обличаха. Поизчакахме ги, помогнахме на някои да си сложат чорапите и се заехме на работа.

Наредихме ги в кръгче и започнахме да им задаваме гатанките ни. Направихме си и състезание кой ще познае най-много, а наградата беше снимка с нас.

Момичетата бяха измислили да играем на пеещи столове под звуците на “А,Б,В…” (отсега да са подготвени за азбуката). Много се забавляваха, вложиха и малко спортна злоба.

След това беше време да ги интервюираме малко. Питахме всеки колко често използва комуникационни средства (телефон) и колко ТВ гледа на ден. Резултатите от нашата малка анкета бяха притеснителни и им изнесохме кратка разбираема лекция колко е важна комуникацията, но че на тяхната възраст е по-забавно да си общуват лице в лице. Обещаха ни, че ще отделят по-малко време на ел. игри.

Посещението ни беше много полезно и се надявам да са разбрали важността от масовите средства за комуникация, но и че колкото предимства но носят, толкова са и недостатъците. Очаквам скоро пак да отидем, за да си играем и говорим пак.


Какво?

Тъй като с най-малките деца от 2ра група няма как да се занимаваме със същите неща като с по-големите сме им подготвили няколко игри за буквите в духа на темата, които малчуганите ще играят заедно с няшите доброволци. Те са: пеещи столове, докато тече Песента на буквите, асоциации (кажи дума с последната буква от думата на предходния) и тъй като темата ни е "Свобода на словото" всяко от тях ще ни каже мнението си за нас и какво да подобрим за бъдещите ни посещения. Искаме да знаят, че стига нещо да не е обидно и грубо, те винаги могат да си изкажат мнението.

Кога?

Ще се проведе на 23.05 (вторник) от 15.30 до 17.30.

Къде?

Ул. „Преспа“ 3, София център.

Нужна екипировка?

Няма нужна екипировка.

Защо?

Искаме да достигнем и до малчуганите. Някои хора смятат, че е трудно да научиш малките на култура и родни ценности, но ние смятаме, че имаме желанието и подхода. Точно на тази крехка възраст е момента да се запознаят с буквите. Нашето мнение е, че всичко полезно е и забавно, затова сме им приготвили няколко опознавателни игри. 

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Пишете ни на @volunteersmg в Инстаграм или се свържете с Елена на телефон: 0895157282.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!