Провокирай съучениците си с тайна мисия по повод Деня на хората със синдром на Даун

Провокирай съучениците си с тайна мисия по повод Деня на хората със синдром на Даун

Клуб "Добряци", СУ "Св. Климент Охридски", Аксаково
Мисията е на 21 March 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

В деня на инициативата добряците обути с най-шарените си чорапи и усмивки на лицата, изчакаха да бие звънеца за влизане в час и тихичко тръгнаха по коридорите и сложиха пъстро чорапче на бравата на всяка врата. Докато чакаха да свърши часа и да видят реакцията на учениците, добряците си направиха фотосесия. В нея всеки показа с какви шарени чорапи е обут. Снимките, заедно с qr-кода бяха качени във фейсбук страницата на училището. И ето, би звънецът! Много бързо учениците забелязаха изненадата и започнаха да се интересуват за повода. Доброволците с охота разясняваха къде и как могат да прочетат информация за тайната мисия. Предизвикаха всички, които искат, до края на деня да обуят шарени чорапи, да се снимат и да кажат: "Аз приемам хората със синдром на Даун".

https://lifewithdownsyndrome.com/


Какво?

За тази мисия решихме да подходим по различен начин като провокираме внимание към различните хора и по-конкретно към хората със синдром на Даун. Добряците изработиха куп шарени чорапчета, които тайно закачиха на вратата на всяка класна стая в училище. Разчитаха, че това ще събуди любопитството на учениците и ще даде повод за въпроси, свързани с инициативата.

Доброволците пуснаха слух, че отговор на тайнствено закачените чорапчета, може да се получи във фейсбук страницата на училището, когато сканираш публикувания там QR код.


Кога?

На 21-ви март.

Къде?

В сградата на училището.

Нужна екипировка?

Шарени чорапи.

Защо?

 21-ви март е Международният ден на хората със Синдром на Даун. Този ден е за подкрепа от страна на всички нас – родители, приятели, учители, специалисти по целия свят, които се стремят да променят нагласата към хората, родени с тази генетична аномалия.

21-вото число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Обуй се с шарени чорапи в знак на съпричастност.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!