Проведи открит урок за рециклиране на тъкани и направи зелена работилница за коледна украса от стари дрехи

Проведи открит урок за рециклиране на тъкани и направи зелена работилница за коледна украса от стари дрехи

Клуб "Героите на Йовков", СУ "Йордан Йовков", Тервел
Мисията е на 7 December 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

По инициатива на ДК "Героите на Йовков" днес, 7.12.2023 г., учениците от 8 а клас имаха малко по-различен час по химия. На гости им бяха представители на компания TexCycle от Варна, както и от Регионално депо по управление на отпадъците с. Стожер. Г-жа Мария Крумова-маркетинг-мениджър на TexCycle, и г-жа Валентина Великова изнесоха пред учениците урок за опазването на околната среда чрез повторното използване, удължаване живота на дрехите и рециклиране на тъканите.  Г-жа Крумова призова да не се закупуват дрехи с ниско качество, които много бързо ще се износят и изхвърлят, да се стремим към качество на живот, което ще допринесе за по-грижовно отношение към природата за устойчиво развитие.

След урока гостите и учениците от Доброволчески клуб "Героите на Йовков" участваха в работилница под мотото "Да изготвим коледни подаръци от отпадъчни текстилни материали". Доброволците, под ръководството на кака Димка и Валя, ушиха коледни подаръчни торбички и сладки възглавнички. Макар и за пръв път да сядаха на шевна машина, учениците се справиха много добре със задачите си.https://www.facebook.com/TexCycle/posts/pfbid0sARRJxBLGrJ4k4ZjQtzFnwFhzuFM9Jf2iJsidGKN1XDn1hZc6Ro5x3aEBSvWJGX1l

Какво?

Идеята ни хрумна още през месец юни, когаято част от клуба участвахме в еколагер и там се срещнахме с маркетинг мениджъра на рециклираща компания г-жа Мария Крумова. Тя ни разказа колко полезно е да се рециклират старите дрехи и обувки. След това помолихме кмета на общината да сключи договор с въпросната рециклираща компания и в нашия град да се постави контейнер за употребявани дрехи и обувки. Оттогава този контейнер много се използва в града ни, а ние се гордеем, че масто от заслугата е наша.

Кога?

07.12.2023 г. от 11:50 до 15:00 ч.

Къде?

СУ "Йордан Йовков" гр. Тервел


Нужна екипировка?

Не. Всички материали са осигурени от нас и рециклиращата компания.

Защо?

Ако желаете да научите колко полезни могат да са изхвърляните от нас употребявани дрехи и обувки и ползата от рециклирането, заповядайте.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Свържете се с Дамянка Иванова- координатор на ДК "Героите на Йовков" на имейл dama_2@abv.bg

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!