Приготви топла закуска на дете в неравностойно положение

Приготви топла закуска на дете в неравностойно положение

Клуб "Добротворци-Вършец", СУ "Иван Вазов", Вършец
Мисията е от 14 April 2023 до 5 May 2023
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

Вече втора седмица, ние учениците от специалностите готвач и хлебар-сладкар приготвяме вкусни топли закуски за децата в неравностойно положение в училище. Мисията ще продължи до края на учебната година. В началото малко се страхувахме дали ще успеем да реализираме идеята, която се роди спонтанно, след великденската ваканция. Но решихме да опитаме. Разбира се, с помощта на преподавателите, защото говорим за ежедневен ангажимент. Оказа се, че няма невъзможни неща – всяка група приготвя заготовки предишния ден и тестото втасва в хладилник. На следващия се оформят и пекат изделията, така че всичко да бъде готово за консумация до голямото междучасие. В нашата импровизирана закусвалня предлагаме пица, кренвиршка, тутманик, питка с кайма, та дори и италианска фокача. Имаме „редовни клиенти“ по предварително изготвен списък. А как случваме всичко това, вижте от снимките. И не забравяйте, че във всяко хлебче, първите необходими съставки са желание и много любов!

Наталия, Селика, Радослав


Какво?

Най-добрите мисии са тези, които ни хрумват „в движение“. В дните преди светлите Великденски празници, решихме да тестваме своите умения за приготвяне на традиционните козунаци, като ги подарим на деца, чиито семейства не биха имали възможност да купят. Зарадвахме ги много и идеята получи развитие – да приготвяме топли закуски за тези ученици всеки път в часовете по учебна практика.

Кога?

14.04.2023 г. до 05.05.2023 г. от 9.00 до 10.20 ч. (приготвяне, печене, пакетиране) и от 11.00 до 13.30 ч. (заготовки за следващия ден).

Къде?

Корпус 1 на СУ „Иван Вазов“, кабинет по готварство.

Нужна екипировка?

Необходими са хранителни продукти за приготвяне, салфетки, пликчета за пакетиране.

Защо?

Знаем, че след дългата зима, преди започването на сезонната работа (бране на див чесън, гъби, череши), много семейства нямат достатъчно средства, за да си позволят закупуване на закуска на 3 или 4 деца всеки ден. Затова, учейки се на специалностите готвач и хлебар-сладкар, нека ние бъдем в помощ на тези хора като осигуряваме топла закуска за децата в дните от учебната седмица.

Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Всички желаещи да участват могат да се обърнат към организаторите:

Наталия от 8 в клас: nk00912867@edu.mon.bg - за дните понеделник и четвъртък;

Селика от 9 б клас: ss66146239@edu.mon.bg – за дните вторник и петък;

Радослав от 10 б клас: rn71501235@edu.mon.bg – за сряда.

Графикът е съобразен с часовете по учебна практика в съответните класове.


Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!