Посвети месец януари на природата и нейното опазване

Посвети месец януари на природата и нейното опазване

Клуб "Добросторници", СУ "Неофит Бозвели", Варна
Мисията е от 4 January 2024 до 26 January 2024
ПРИКЛЮЧИЛА

Как премина мисията?

На 26 януари отбелязваме Деня за обучение за опазване на околната среда. Но един ден е недостатъчен, за да осмислим морето от информация по темата, затова посветихме часовете по ЗИ през януари на природата и нейното опазване. В това пътешествие наши пътеводители бяха „Зеления буквар“ и „Защо да се грижа за природата?“. Научихме защо са опасни парниковите ефекти и киселинните дъждове, какво е зелена енергия и въглеродна следа и как всеки от нас може да допринесе за спасяването на нашата планета. Отговорихме си на въпросите до какво води глобалното затопляне, що е енергийна криза, защо да събираме разделно отпадъците и можем ли да променим нещата? 

В един от часовете засяхме семена за разсад на ранни цветя, които, освен да красят кашпите в двора на училището, ще осигурят жизненоважната храна за някои насекоми, част от биоразнообразието на нашата планета. Когато покълнат и станат достатъчно големи, ще ги засадим в групи по 5 стръка, както пише в инструкциите, а по-късно и на открито, когато минусовите температури ги няма. Знаехте ли, че освен медоносната пчела има други видове насекоми, които се грижат за опрашването на растенията? А всички знаем, че без растенията животът на Земята е невъзможен...

Не беше трудно да направим това! Ще го направим отново с растителни видове, предназначени за засаждане в друго време на годината. Стискаме палци семената да покълнат, а дотогава ще се грижим всеотдайно за тях!


Какво?

На 26 януари е Денят за обучение за опазване на околната среда. Вече имаме опит от миналата година и знаем, че един ден е недостатъчен за да се запознаем с информацията по темата, затова ще посветим месец януари на природата и нейното опазване. В хода на обучението ще решим какво точно да направим и какъв ще бъде нашият принос за нейното опазване.

Кога?

4 - 26 януари 2024г. в часовете по ЗИ

Къде?

Ще се проведе в стая 217 на СУ "Неофит Бозвели"

Нужна екипировка?

Не е необходима екипировка. 

Защо?

Защо трябва да се грижиш за природата научи,

с какво можеш да допринесеш за опазването и ти,

чек листа със стъпки направи и не забравяйда я спазваш ти!


Как да се включат герои, които не са част от клуба?

Мисията е вътрешна. Желаежите могат да организират подобна.

Включете се в състезанието

Включете се в състезанието

Направете доброволчески клуб заедно с твоите съученици, организирайте различни инициативи и трупайте точки. В края на учебната година клубът с най-много точки грабва Купата на героите!